ODLUKA

VLADA ODOBRILA NAGODBU DRŽAVE S FRANOM LUČIĆEM Dobit će 5,5 milijuna kuna i mjesečnu rentu od 6.000 kn: 'Ovo ne znači da država priznaje odgovornost'

Frane Lučić
 Niksa Stipanicev / CROPIX

Frani Lučiću, jedinom preživjelom vatrogascu s Kornata, država će isplatiti gotovo 5,5 milijuna kuna odštete te će mu isplaćivati i mjesečnu rentu od 6000 kuna za tuđu pomoć, vitamine i prehranu.

Vlada je, naime, na današnjoj sjednici donijela odluku da prihvaća izvješće DORH-a vezano uz nagodbu, ali i napomenula kako to ujedno ne znači i priznanje krivnje za tragediju na Kornatima.

- DORH je gospodinu Lučiću ponudio isplatu 5.498.523 kn. Ovom nagodbom određena je i ukupna mjesečna renta od 6000 kn, od čega 4500kn na ime tuđe pomoći i njege te 1500 kn na ime vitamina, poboljšane prehrane i medicinskih preparata, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković i dodao da se ovo sklapanje nagodbe nikako ne može smatrati priznanjem odgovornosti Hrvatske za taj događaj.

- Vrijeme je da se nakon 12 godina ovo pitanje riješi na pravičan način, rekao je Plenković, prenosi N1.

Podsjetimo, prema nepravomoćnoj presudi Općinskog radnog suda u Zagrebu, grad Šibenik i Republika Hrvatska dužni su Lučiću isplatiti 1,75 milijuna kuna te nadoknaditi sve dosadašnje i buduće troškove tuđe pomoći i njege, izgubljene zarade i poboljšane prehrane, no DORH je na tu presudu uložio žalbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 08:00