TREĆI POKUŠAJ

VLADA ODUSTAJE OD NOVOG ZAKONA O SUKOBU INTERESA? Najavljuju ga, ali on se teško može donijeti do kraja mandata

 
Ivan Malenica
 Damjan Tadić / CROPIX

Jedan od ciljeva koje je sebi zacrtala Plenkovićeva Vlada bio je donošenje novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Sve je očitije da to tijelo silno nervira premijera Plenkovića, njegovu Vladu, HDZ i koalicijske partnere.

Optužbe vladajućih

I premijer i njegovi najbliži suradnici u više su navrata tome tijelu poručivali da prekoračuje svoje ovlasti, kako mu neće dostavljati traženu dokumentaciju i optuživali ga “da se stavlja u službu politike”.

U Ministarstvu uprave tvrde da upravo formiraju novu radnu skupinu koja će izraditi sasvim novi prijedlog zakona o sprječavanju sukoba interesa. Podsjećamo, riječ je o trećem pokušaju ove Vlade da donese novi Zakon.

Potrebna je suradnja

“Brojne su odluke Ustavnog suda i presude Upravnih sudova u kojima se raspravljalo o odlukama Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa. Kako se takve situacije ne bi ponavljale te zbog potrebe izrade kvalitetnog zakonskog prijedloga, u postupku je formiranje nove radne skupine u kojoj će biti zastupljeni ključni dionici. Potrebna je suradnja i konsenzus između Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Ministarstva pravosuđa i Ministarstva uprave, kako bi se izradio kvalitetan prijedlog zakona, koji bi eliminirao dvojbe oko odluka Povjerenstva”. Stoji to u pisanom odgovoru koje smo dobili od Ministarstva uprave na naše pitanje jesu li odustali od donošenja novog zakona o sprječavanju sukoba interesa, napisanog u mandatu bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića. Prvotno su nam u Ministarstvu uprave obećali da će nam za sva daljnja pitanja i pojašnjenja omogućiti telefonski razgovor s državnom tajnicom u Ministarstvu uprave Katicom Prpić, ali su se nakon nekoliko dana predomislili i ustvrdili kako je spriječena obavezama i da pisanom odgovoru nemaju što dodati.

Podsjetimo, u svibnju 2018., samo dva mjeseca nakon izbora novog saziva Povjerenstva o sukobu interesa, u Jutarnji list procurio je nacrt novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa koji su izradili suradnici Lovre Kuščevića. Nacrt je izazvao šok u Povjerenstvu za odlučivanje sukoba interesa, ali i u široj javnosti, jer se njime predlagalo drastično rezanje ovlasti Povjerenstva i svođenje toga tijela na “fikus”. Kuščevićev nacrt oštro su napali, ne samo članovi Povjerenstva, već i mediji i oporba, pa ga je Kuščević povukao. Od ideje donošenja novog zakona, međutim, nije odustajao, već je aktivirao radnu skupinu formiranu ranije, a čija je zadaća bila analizirati postojeći Zakon o sukobu interesa i predložiti njegova poboljšanja. U ljeto 2018. ta je radna skupina izrodila drugu verzija novog zakona o sprječavanju sukoba interesa koja je u ljeto iste godine puštena u javnu raspravu. U njoj se nije drastično zadiralo u ovlasti Povjerenstva, ali je predloženi zakon u dvije važne odredbe predstavljao korak unatrag u odnosu na postojeći - iz njega je nestala odredba da dužnosnik godinu dana nakon isteka dužnosti ne smije biti član uprava i nadzornih odbora trgovačkih društava (“period hlađenja”).

Afere s imovinom

Povjerenstvo bi, uz to, ostalo bez ovlasti pokretanja postupaka protiv dužnosnika koji netočno popune svoje imovinske kartice. Taj zakonski prijedlog, međutim, nakon provedene javne rasprave, Vlada nikada nije uputila u Sabor, a Kuščević je na novinarska pitanja odgovarao kako se nalazi na “međuresornom usuglašavanju”. Zatim je Kuščević u svibnju prošle godine najavio da će novi zakon o sukobu interesa biti izglasan do ljeta 2019., ali to se nije dogodilo, a u ljeto 2019. zbog afere s imovinom morao se povući s ministarske dužnosti. Sada iz Ministarstva uprave na pitanje Jutarnjeg lista odgovaraju kako se od prijedloga zakona o sukobu interesa pisanog u Kuščevićevu mandatu odustalo te kako se ide u izradu novog. No, novi zakon o sukobu interesa će, tvrde u Ministarstvu, u proceduru biti upućen u četvrtom kvartalu ove godine. Na jesen se održavaju parlamentarni izbori, što znači da će posljednja tri mjeseca ove godine biti razdoblje konstituiranja novog Sabora i formiranja nove Vlade, pa najava da će zakon biti u proceduri u posljednjem kvartalu ne zvuči uvjerljivo. Sve upućuje na zaključak da je Plenkovićeva Vlada odustala od donošenja novog zakona o sprječavanju sukoba interesa, ali to ne želi otvoreno priznati.

Odluke Povjerenstva teško se osporavaju u upravnom sporu

Također je zanimljiva formulacija iz odgovora Ministarstva uprave kako su “brojne odluke Ustavnog suda i presude upravnih sudova u kojima se raspravljalo o odlukama Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa”. Takve odluke, naime, uopće nisu, kako tvrde u Ministarstvu uprave, “brojne”. Ustavni sud prošle je godine donio odluku o ukidanju presude Visokog upravnog suda u slučaju Tomislava Karamarka i vraćanju na ponovno odlučivanje tome sudu.

Presude upravnih sudova kojima se ukidaju odluke Povjerenstva također nisu brojne. Većina dužnosnika prihvaća odluke Povjerenstva i ne pokušava ih osporiti na upravnim sudovima. Među onima koji to ipak čine, većina ne uspije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 18:12