NOVOSTI IZ VLADE

VLADA ODUSTALA OD OUTSOURCINGA 'Uži kabinet je donio odluku i izabrao novi model za javni sektor'

 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić izjavila je danas da je uži kabinet Vlade donio odluku o odabiru spin-off modela izdvajanje pratećih djelatnosti u javnom sektoru, koji uključuje osnivanje javnog poduzeća u koje će preći svi zaposlenici.

"Razmatrajući tri modela procijenili smo da je spin-off model, po kojem će se osnovati trgovačko društvo, isplativ za državne uštede i najmanje stresan za zaposlenike koji rade u neosnovnim djelatnostima u javnom sektoru", rekla je Opačić.

Država ima iskustva s tim modelom, ističe Opačić koja očekuje da će to omogućiti ujednačavanje standarda i kvalitete poslova.

Vlada će prihvatiti taj model do kraja lipnja, nakon toga kreće se u realizaciju, da bi početkom iduće godine bilo osnovano trgovačko društvo u koje bi prešli svi zaposlenici, pri čemu se neće smanjivati njihova prava, najavila je potpredsjednica Vlade.

Tri modela koja je Vlada razmatrala bila su spin-off, samostalno poboljšanje efikasnosti u kući i outsourcing - da privatna poduzeća preuzmu obavljanje neosnovnih djelatnosti i sve zaposlenike.

Stipić: 'Vlada želi minirati referendum protiv outsourcinga'

ZAGREB - Vlada današnjom objavom o spin-off modelu izdvajanja pratećih djelatnosti u javnom sektoru želi minirati sindikalnu akciju prikupljanja potpisa za referendum protiv outsourcinga, i to u trenutku kada je 17 sindikata prikupilo više od 300.000 potpisa i kada je prikupljanje potpisa u odlučujućoj fazi do potrebnih 376.000 potpisa, izjavio je Hini predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić.

"U našem referendumskom pitanju ne spominje se ni outsourcing niti spin off, već se zalažemo za donošenje zakona kojim će se trajno onemogućiti izdvajanje pomoćnih i popratnih poslova u javnom sektoru", kaže Stipić koji poziva građane da "ne nasjedaju na Vladine pokušaje da spriječi referendum".

Nas zanimaju samo čistačice, kuhari i domari u školama, bolnicama i ustanovama socijalne skrbi. Ne zanima nas nikakva mega državna tvrtke i odlučni smi ići do kraja. Vlada će morati provesti referendum na kojemu će građani odlučiti o tom pitanju. Ako građani podrže donošenje zakona, bit će irelevantno kakvo rješenje je danas ponudila Vlada, kazao je Stipić. ( Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:34