NEMA POVRATKA, TRAŽI SE NOVI PUT

VLADA POKRENULA POSTUPAK IZLASKA IZ ARBITRAŽE Sada je i službeno, za Hrvatsku više nema nazad

ZAGREB - Vlada je u četvrtak pokrenula postupka za prestanak Sporazuma o arbitraži između hrvatske i slovenske vlade zbog povrede tog sporazuma od strane Slovenije.

Na to je Vladu svojom jednoglasnom odlukom u srijedu obvezao Hrvatski sabor, a ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić na sjednici je, iznijevši genezu cijelog slučaja, naglasila kako današnjom Vladinom odlukom "ne prestaje naša želja i obveza da tražimo način na koji ćemo riješiti pitanje granice sa Slovenijom".

POVIJESNA ODLUKA: HRVATSKA NAPUŠTA ARBITRAŽU! 'Bez obzira tko je arbitar, sporazum je kontaminiran dokumentima koji su tamo ubačeni...'

"Ali, ovaj konkrenti postupak je previše kompromitiran da bi u njemu Hrvatska mogla tražiti rješenje", rekla je Pusić.

Vlada je tako, prema odluci, pokrenula postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije potpisan 4. studenoga 2009. u Stockholmu, a koji je na snazi od 29. studenoga 2010. godine.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zaduženo je da u ime hrvatske Vlade uputi diplomatsku notu slovenskoj vladi o tome da su se zbog povrede arbitražnog sporazuma od strane Slovenije, sukladno međunarodnom pravu, stekli uvjeti za prestanak arbitražnog sporazuma.

AFERA PIRANGATE: SVE TEŽE RIJEČI PADAJU U SLOVENIJI 'U glavama hrvata još postoji ideja Velike Hrvatske'

Prema odluci, Hrvatska prestaje primjenivati Arbitražni sporazum od datuma upućivanja diplomatske note, a Maja Seršić razrješuje se dužnosti zastupnice Republike Hrvatske te Andreja Metelko–Zgombić dužnosti suzastupnice Republike Hrvatske, u postupku pred Arbitražnim sudom.

Skandal je izbio zbog otkrića da su se slovenski predstavnik u Stalnom arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca.

Pusić je danas naglasila kako se uvidom u njihovu komunikaciju, koja je objavljena u medijima, utvrdilo i to da su nakon početka rasprave u proces "protupravno unošeni dodatni dokumenti i informacije".

EUROPSKA KOMISIJA ZABRINUTA ZBOG POSTUPAKA RH, ŽALI ZBOG ODLUKE SABORA Vlada: 'Arbitraža se tiče nas i Slovenije, Europa nije nadležna...'

"Zato smo smatrali da je sam proces tako kompromitiran da je nemoguće na ovaj način nastaviti rješavati pitanje granice Hrvatske i Slovenije", kazala je.

"sve je rečeno", kratak je bio premijer Zoran Milanović nakon čega je Vlada glasanjem donijela odluku o izlasku iz arbitraže o granici sa Slovenijom.

U nastavku današnje sjednice, Vlada će raspravljati o predlogu smjernica ekonomske i fiskalne politike za razdoblje od 2016. - 2018. godine, preoblikovanju Imunološkog zavoda, dodatnim mjerama pomoći dužnicima koji su pod ovrhom zbog naplate RTV pristojbe, te o akcijskom planu za uređenje i uspostavu sustava plaća u Republici Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 16:01