OPOREZIVANJE PROTIVNO PRAVILIMA EU

Vlada popušta nakon upozorenja iz EU-a: Ukinut će porez telekomima čim se dogovore investicije

Povjerenica EU za digitalnu agendu, ujedno jedna od potpredsjednica Europske komisije, Neelie Kroes, danas je u Bruxellesu na sastanku s potpredsjednikom hrvatske Vlade, Nevenom Mimicom (vjerojatno i budućim kolegom u Europskoj komisiji!), iznijela stav da je odluka hrvatske Vlade o posebnom oporezivanju telekom usluga protivna pravilima EU .

No, kako su potvrdile obje strane, i Mimica i predstavnici Europske komisije, taj će se porez ukinuti ako se postigne sporazum s telekom operaterima o investicijama.

Mimica je nakon sastanka rekao da Hrvatska kao država pristupnica nastavlja konzultacije s Europskom komisijom te su se dogovorili da posebna naknada za operatere bude jedna od tema koje će tijekom monitoringa pratiti i jedna i druga strana.

Neće pisma namjere

- Mi smo obrazložili razloge uvođenja te posebne naknade, prvenstveno s namjerom da potaknemo investicije u digitalni sektor u širokopojasnu infrastrukturu. Nadam se da ćemo u vrlo kratkom roku biti u stanju nastaviti te konzultacije, ali u jednom drugom okviru, u okviru kada ćemo s mobilnim operaterima u Hrvatskoj imati već utvrđene investicijske planov - rekao je Mimica i dodao da se ne radi o fiskalnim ili proračunskim pitanjima nego samo o poticanju ulaganja u telekomunikacijski sektor. Kazao je da će se taj porez ukinuti kada se dobiju uvjerljivi investicijski planovi, ne samo pisma namjere, od operatera.

Punopravna članica

- Jedan od operatera to je već napravio, očekujemo i od druga dva da iznesu jasne investicijske planove i čim se to dogodi, razgovarat ćemo o načinu i vremenu ukidanja te naknade - izjavio je.

Na pitanje u kakvoj je vezi zahtjev da se Hrvatskoj ukinu antidampinške carine, koje je EU uvela za bešavne cijevi iz Hrvatske, s pitanjem naknada za operatere, Mimica je rekao kako očekuje da se EU i u tom pitanju postavlja prema Hrvatskoj kao punopravnoj članici, onako kako se postavlja kod poreza za operatere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 07:42