NADA ZA BLOKIRANE

VLADA POTVRDILA PLAN S VJEROVNICIMA Oprost dugova kreće od 15. siječnja 2015.

Sklopit će se sporazum s vjerovnicima, poput banaka, telekoma, komunalnih poduzeća, o otpisu dugova do 25.000 kn
Pula, 120714.Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanovic posjetio je Uljanik Brodogradiliste d.d. te odrzati sastanak s predstavnicima Uljanika. Uz predsjednika Vlade na sanstanku je bio potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grcic. Na fotografiji: uz Milanovica je predsjednik uprave Uljanika dd Gianni Rosanda.Foto: Goran Sebelic / CROPIX
 Goran Sebelic / CROPIX

Socijano najugroženijima u Hrvatskoj dugovi bi se mogli početi otpisivati možda već i sredinom siječnja, a u prvim tjednima 2015. godine pred ministrima bi se trebao naći i prijedlog dugo najavljivanog Zakona o osobnom stečaju.

Informacije su to koje su nam potvrdili sugovornici iz Vladinih krugova, koji poručuju kako će početak 2015. u velikoj mjeri biti posvećen pokušajima sređivanja osobnih financija građana.

- Sklopit će se sporazum s vjerovnicima, poput banaka, telekoma, javnih i komunalnih poduzeća, čime će se otvoriti prostor za otpis dugova do 25.000 kuna socijalno najugroženijima. Svi vjerovnici s kojima smo razgovarali načelno su to prihvatili i sada se model tehnički razrađuje - kaže naš sugovornik iz Vladinih krugova.

Socijalno ugroženi

Kao ciljani datum u Banskim dvorima spominju 15. siječnja, do kada bi Vlada trebala utrti put provedbi mjere čiji je cilj spasiti socijalno najugroženije kategorije stanovništva, poput nezaposlenih, građana koji primaju socijalnu pomoć i umirovljenika s malim mirovinama, a koji više nisu u stanju otplaćivati svoje obveze. Za razliku od drugih sličnih mjera, koje su se dosad riješavale izmjenama postojećih ili donošenjem novih zakona, ova bi se mjera, kažu u Vladi, trebala definirati sklapanjem sporazuma s vjerovnicima. To pokazuje da je i vjerovnicima stalo da se riješi problem manjih nenaplaćenih potraživanja od građana, koji opterećuju i njihovo poslovanje.

Prema podacima Fine, krajem listopada u blokadi je bilo 319.980 građana, čija su nepodmirena dugovanja iznosila 29,54 milijardi kuna. U odnosu na kraj listopada prošle godine, kada su u blokadi bili računi 290.447 građana, koji su dugovali 22,61 milijardu kuna, broj blokiranih u 12 mjeseci porastao je za gotovo 30.000.

Bez sumnje u otpis

Koliki će od njih ispunjavati uvjete za oprost dugova, u ovom je trenutku teško reći. S obzirom na stanje gospodarstva i uvjete u kojima živi većina građana, ne treba sumnjati da kandidata za otpis dugova neće nedostajati.

Koliko duguju građani?

319.890

građana imalo je blokirane račune 31. listopada 2014. godine

29,54

milijardi kn iznosili su njihovi nepodmireni dugovi

17,12

milijardi kn ili 57,95% ukupnog duga, iznosila su nepodmirena dugovanja građana prema bankama

3,66

milijardi kn, ili 12,38% ukupnog duga, iznosila su neplaćena dugovanja građana prema državi i lokalnoj samoupravi

0,83

milijarde kn, ili 2,81% ukupnoga duga, odnosila su se na neplaćene račune telekomima

Izvor: Fina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:28