TELEFONSKA SJEDNICA

Vlada prihvatila nekoliko amandmana na izmjene ZOR-a, među njima i jedan SDP-ov

Suglasnost je Vlada dala i na amandman HNS-a na konačni prijedlog Zakona o suzbijanju neprijavljenoga rada

Andrej Plenković

 Ranko Šuvar/Cropix

Vlada je na telefonskoj sjednici u srijedu dala suglasnost za prihvaćanje nekoliko amandmana saborskih zastupnika i klubova na konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o radu te konačni prijedlog Zakona o suzbijanju neprijavljenoga rada.

Vlada je dala suglasnost za prihvaćanje amandmana nezavisne zastupnice Ermine Lekaj Prljaskaj te Kluba zastupnika SDP-a kojim se, za radnike zaposlene na određeno vrijeme, s 12 na šest mjeseci skraćuje vrijeme koje mora proteći između dva prijedloga radnika poslodavcu za sklapanje ugovora na neodređeno vrijeme.

Vlada je amandmane prihvatila jer su "u skladu s ciljem" predloženog zakona o poticanju sklapanja ugovora o radu na neodređeno vrijeme.

Prihvaćen je i amandman zastupnika Silvana Hrelje (HSU) kojim se "jasnije i nedvosmisleno precizira što se ima smatrati neopravdanim odbijanjem ponude za sklapanje ugovora o radu u idućoj sezoni, a što je u interesu kako radnika tako i poslodavca" te amandman kojim se jasnije i preciznije određuje pravo radnika na odsutnost s posla jedan dan u kalendarskoj godini zbog propisanih razloga.

Prihvaćen je i jedan amandman saborskog Odbora za zakonodavstvo nomotehničke prirode te amandman Kluba zastupnika HDZ-a vezan uz reguliranje obveza poslodavaca prema radniku kod rada na izdvojenom radnom mjestu, pri čemu se s 10 na sedam radnih dana unutar mjeseca skraćuje rok nakon kojeg je poslodavac dužan naknaditi troškove rada na izdvojenom radnom mjestu.

Vlada amandman prihvaća jer je zaštitne prirode u odnosu na radnika, a ne uzrokuje nerazmjerne troškove za poslodavca.

Suglasnost je Vlada dala i na amandman HNS-a na konačni prijedlog Zakona o suzbijanju neprijavljenoga rada kojim se predlaže skraćenje s jedne godine na šest mjeseci roka unutar kojeg Ministarstvo rada, mirovinskog sustav, obitelji i socijalne politike treba prikupiti podatke od inspekcije rada i ostalih nadležnih subjekata vezanih uz popis poslodavaca kod kojih je utvrđen neprijavljeni rad, kao i onih koji poštuju propise vezane uz radno pravne obveze.

Skraćivanje roka utjecat će na loše poslodavce kao poticaj da odmah odustanu od korištenja neprijavljenoga rada, a dobrim poslodavcima omogućiti da iskoriste prednosti pojavljivanja na pozitivnom popisu, obrazlaže Vlade prihvaćanje amandmana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2023 05:34