OTVORENI RAT

Vlada pripremila paprenu osvetu za sedam trgovačkih lanaca koji su im odbili dati cijene

Od 10 velikih trgovaca, liste s cijenama proizvoda dostavili su samo domaći lanci Konzum, KTC i Tommy

Andrej Plenković; Trgovački lanci

 Cropix/

Veliki trgovački lanci koji su se oglušili na zahtjev Vlade da joj dostave popis proizvoda ne temelju kojih su se radile tzv. bijele liste mogli bi ostati bez mjera pomoći koje Vlada planira donijeti 1. travnja, doznaje Jutarnji list.

Novi proljetni paket mjera pomoći za ublažavanje cijena energenata Vlada će definirati do 16. ožujka, a na snagu će stupiti 1. travnja, tako da ništa još nije definirano, ali na stolu je prijedlog, kako doznajemo, koji bi iz ovog novog paketa vrijednog milijarde eura izostavio one za koje u Vladi smatraju da se nisu korektno ponijeli u krizi.

Naši sugovornici kažu da nisu osvetoljubivi, ali da su se ti trgovački lanci ponijeli nekorektno, da su upravo kod njih cijene nakon uvođenja eura najviše rasle, te da bijela lista daje rezultate iako su na njoj samo tri domaća velika trgovca koji su dostavili podatke o cijenama određenih proizvoda.

- Tim trgovačkim lancima koji nisu dostavili cijene sigurno nećemo pomagati - kaže naš izvor.

Mehanizmi

Vlada je, podsjetimo, od 10 najvećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj zatražila da im se dostavi lista od oko 300 proizvoda u 80 kategorija s cijenama prije i poslije nove godine kako bi građani mogli sami usporediti kod koga je i koliko došlo do poskupljenja nakon uvođenja eura.

Od 10 velikih trgovaca, liste s cijenama proizvoda dostavili su samo domaći trgovački lanci Konzum, KTC i Tommy, pa bi oni i dalje trebali računati na subvencioniranu cijenu električne energije i plina. Kaufland, Lidl, Spar, Plodine, Studenac, NTL, Mlin i pekare nisu dostavili svoje cijene, pa bi ubuduće mogli plaćati struju i plin po nekoliko puta većim cijenama nego dosad. U Ministarstvu gospodarstva već su ranije govorili da te trgovačke lance više neće ni pozivati, već će sami uvesti mehanizme kako da popišu i njihove cijene, te ih uvrste u aplikaciju o kretanju cijena.

Martin Evačić, direktor NTL-a, domaćeg trgovačkog lanca koji nije dostavio cijene, kaže da nema tu informaciju, da bi ih to potpuno iznenadilo, te da ne zna kojim bi se to propisom moglo definirati na način da samo oni koji su dostavili cijene budu korisnici paketa pomoći.

Siguran gubitak

- Tu bi se sigurno mogla dovesti u pitanje zaštita tržišnog natjecanja i ustavnost. Ne mogu komentirati tu najavu jer mi je to prvi glas - kaže Evačić.

U slučaju da do toga doista dođe, a zasad nije jasno na koji bi način Vlada to mogla definirati, struja bi, kaže Evačić, za njih narasla oko četiri-pet puta, a plin bi poskupio nešto manje jer je cijena padala, ali svakako bi ih to dovelo u probleme.

- Uz te velike cijene energenata i zamrznute cijene određenog broja proizvoda, što nam je nametnuto, sigurno bismo radili s gubitkom, i to za NTL značajnim. A budući da radimo u dijelu Hrvatske koji se ionako iseljava i da pokrivamo otprilike šezdeset naselja gdje smo jedini trgovac, vjerojatno bismo zatvarali trgovine po tim mjestima i ostali locirani negdje u urbanim sredinama - upozorava Evačić.

Sastanak o mjerama

Strani trgovci, dodaje, to bi izdržali jer iza njih stoje jake matice, za razliku od srednjih hrvatskih trgovaca.

- Hrvatske trgovine ionako se prodaju jer sve teže posluju, a s ovime bi hrvatska trgovina vjerojatno potpuno nestala za godinu do dvije - kaže direktor NTL-a.

- Osobno ne vjerujem da će Vlada za time posegnuti jer je svjesna situacije na tržištu. Ne znam na temelju kojeg propisa bi se to reguliralo kad mi nismo ni po kojem propisu bili obvezni dostaviti podatke o cijenama proizvoda - zaključuje Evačić.

Ni Ivica Katavić, predsjednik Nadzornog odbora KTC-a, tvrtke koja je dostavila podatke za bijelu listu, ne vjeruje da će doći do toga da će neki trgovci biti izostavljeni iz novog paketa mjera pomoći.

- Siguran sam da će država pomoći svima. Dok ne vidim prijedlog mjera, ne mogu ih komentirati. Ali siguran sam da neće biti izuzetaka po bilo kojem kriteriju za bilo koga - kaže Katavić.

Inače, u Vladi je i jučer održan sastanak oko novog paketa mjera pomoći. Ništa još nije definirano, ali izgleda da se ide u smjeru da većina mjera ostane na snazi, odnosno da se i dalje subvencionira i cijene plina i struje, dok bi umirovljenici i korisnici socijalnih usluga mogli opet dobiti jednokratnu pomoć.

Tada je Vlada isplatila od 300 do 1100 kuna za korisnike dječjeg doplatka, a umirovljenici su, ovisno o visini mirovina, dobili od 400 do 1200 kuna. Pomoć od 250 kuna mjesečno za tri mjeseca 2022. dobili su i nezaposleni prijavljeni na HZZ-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 12:23