SJEDNICA U VLADI

Vlada prodaje šest oklopnih vozila EULEX-u Kosovo

Zagreb, 281010.Redovna sjednica Hrvatske Vlade.Premijerka Jadranka Kosor.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX

ZAGREB - Hrvatska će prodati šest oklopnih transportera EULEX-u, Misiji Europske Unije na Kosovu, odlučila je Vlada na zatvorenom dijelu svoje današanje sjednice.

Oklopni transporteri koji idu na Kosovo su marke LOV 4x4 Torpedo T-1, a u njih ulaze i dva transportera koje je Hrvatska 2009. i 2010. već ustupila Misiji EULEX-a Kosovu. Zanimljivo je da su odluku o prodaji oklopnih transportera Banski dvori donijeli na dan kada je u Srbiji uhićen Ratko Mladić , kojeg Haaški sud tereti za teške zločine protiv čovječnosti u ratovima koji su se tijekom '90-ih godina prošlog stoljeća vodili u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Na dnevnom redu Vlade danas su bile i dvije mjere koje bi Hrvatsku trebale još više približiti listi zemalja čiji građani bez viza putuju u SAD.

Najprije je na otvorenom dijelu Vladine sjednice bilo je potvrđivanje Sporazuma između Zagreba i Washingtona o unapređenju suradnje u sprečavanju i borbi protiv teškog kriminala, da bi potom na zatvorenom dijelu bilo prihvaćanje dogovora s američkom administracijom o uzajamnom utvrđenju primjene postupka dostavljanja podataka o izgubljenim i otuđenim putovnicama, i to putem Interpolove baze podataka.

Memorandum o tome potpisan je još u prosincu 2008. Kao jedan od preduvjeta uvršatavanja Hrvatske u Američki program izuzeća od viza (Visa Waiwer Program).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:15