KONAČNO JE GOTOVO

Vlada proglasila kraj epidemije korone u Hrvatskoj, Božinović: ‘Ukidamo jedinu odluku koja je bila na snazi‘

Odluku o proglašenju epidemije koronavirusa na području Hrvatske ministar zdravstva Vili Beroš donio je 11. ožujka 2020.

Andrej Plenković 
 

 Damir Krajač/Cropix

Vlada je na sjednici u četvrtak proglasila kraj epidemije koronavirusa te s radom prestaje Stožer, a odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja određenih mjera zaštite s obzirom da virus i dalje egzistira među pučanstvom donosit će Ministarstvo zdravstva.

Odluka Vlade uslijedila je nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila da koronavirus više ne predstavlja globalnu zdravstvenu krizu, a premijer Andrej Plenković u uvodu sjednice rekao da je važno iz ove velike zdravstvene ugroze, najveće pandemije u zadnjih 100 godina, izvući pouke u daljnjim suočavanjima s potencijalnim krizama toga tipa.

Najavio je da će Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objaviti preporuke kako se ponašati u novim okolnostima vezanima uz covid-19.

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je na sjednici Vlade da će koronavirus najvjerojatnije trajno biti prisutan u populaciji te će se praćenje epidemiološke situacije nastaviti istim kapacitetima i intenzitetom.

Beroš je na sjednici istaknuo da će, sukladno procjeni Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i dosadašnjim spoznajama o bolesti, koronavirus najvjerojatnije trajno biti prisutan u populaciji, manjim ili većim intenzitetom.

"Očekuje se da će nove podvarijante virusa moguće biti zaraznije od prethodnih, ali i manje virulentne te će se praćenje epidemiološke situacije nastaviti istim kapacitetima i intenzitetom", dodao je.

Proglašenje kraja epidemije bolesti covid-19 u Hrvatskoj, rekao je Beroš, temelji se na do danas stečenim spoznajama o virusu, virulenciji, posljedicama bolesti te mogućnostima zaštite populacije "tako do ovom trenutku nema više potrebe za mjerama koje se propisuju u uvjetima epidemije".

Božinović: Danas odluka o prekidu obveze korištenja maski

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović podsjetio je na postupanje Vlade u borbi s "najvećom zdravstvenom ugrozom koju pamti ova generacija naših građana", odnosno na rad Stožera civilne zaštite imenovanog 20. veljače 2020. godine.

Prva sjednica Stožera održana 25. veljače i od tada kontinuirano djeluje kao operativno tijelo Vlade za sprečavanje širenja bolesti covid-19 (imenovano je i ukupno 576 županijskih, gradskih i općinskih stožera, s ukupno 4600 članova). Stožer je donio ukupno 530 odluka, održao 201. konferenciju za novinare te na mrežnim stranicama objavio više od tisuću raznih priopćenja.

"A danas će se donijeti, budući da nakon proglašenja prestanka epidemije više nema razloga da o nužnim epidemiološki mjerama odlučuje Stožer civilne zaštite, i 531. odluka kojom će se ukinuti jedina odluka koja je još na snazi - ona o nužnoj epidemiološkoj mjeri korištenja medicinskih maski ili masci za lice", najavio je Božinović.

Građani su kroz rad Stožera, naglasio je, pravovremeno i transparentno informirani o razvoju epidemiološke situacije i educirani o potrebi pridržavanja epidemiološki mjera i preporuka i uputa HZJZ-a.

Stožer je cijelo vrijeme održavao sastanke, kontakte s predstavnicima raznih državnih tijela, gospodarskih udruženja, kako bi epidemiološke mjere koje su se vodile bile adekvatne samoj situaciji, a istovremeno omogućile nužno odvijanje gospodarskih djelatnosti, istaknuo je Božinović.

Ponovio je i apel MUP-a da, s obzirom na proglašenje prestanka epidemije, građani moraju zamijeniti svoje istekle osobne iskaznice odnosno da u roku od 30 dana trebaju podnijeti zahtjev za izdavanje novih isprava.

Premijer Andrej Plenković i Božinović zahvalili su na suradnji i angažmanu svim županijskim i lokalnim stožerima, sustavu i operativnim snagama Civilne zaštite, policijskim službenicima, inspektorima koji su provodili nadzor, državnim tijelima, institucijama, pravnim osobama i pojedincima koji su pružili pomoć u radu Stožera, svim zdravstvenim radnicima i građanima "bez čijeg odgovornog ponašanja bi sve uvedene mjere bile uzaludne".

Premijer je još jednom izrazio žaljenje zbog gubitka više od 18 tisuća sugrađana te uputio izraze sućuti njihovim obiteljima.

Odluka o epidemije donesena 11.3.2020.

Odluku o proglašenju epidemije koronavirusa na području Hrvatske ministar zdravstva Vili Beroš donio je 11. ožujka 2020. godine, kada je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila pandemiju i ta odluka prestaje važiti s danom objave današnje Vladine odluke u "Narodnim novinama".

Prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj je zabilježen 25. veljače te godine, da bismo do 27. ožujka imali već više od 500 potvrđenih slučajeva, a prvi smrtni slučaj 18. ožujka.

Od 25. veljače 2020. godine pa do 8. svibnja ove godine ukupno je zabilježeno 1.273.256 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je 18.213 preminulo, a ukupno se oporavilo 1.254.564 osoba.

Prvu godinu pandemije obilježio je proljetni lockdown, online nastava, zabrana zadržavanja na ulicama, e-propusnice za napuštanja prebivališta i boravišta. Stroge restrikcije bile su na snazi od kraja ožujka do sredine svibnja, nakon čega je uslijedilo postupno popuštanje.

Prva isporuka cjepiva u Hrvatsku je stigla krajem prosinca 2020. i tada smo bili na vrhuncu drugog vala širenja zaraze, dnevno je umiralo preko 90 ljudi, a broj novozaraženih iznosio je preko 4500.

Zaraza se razbuktavala u valovima, ovisno o mutiranju virusa, a na vrhuncu četvrtog vala epidemije u Hrvatskoj, 10. studenoga 2021. godine, zabilježeno je 7315 novozaraženih u jednom danu, no početkom 2022. prekretnicu u razvoju epidemije donijela je postupna dominacija omikron varijante, koja se brzo širi, ali većinom ne izaziva teže kliničke slike.

Uvođenje epidemioloških mjera pratili su od jeseni 2020. i prosvjedi korona-skeptika, protivnika obaveznog nošenja maski i svih ostalih mjera zaštite od epidemije.

Prema službenim podacima, zaključno sa 7. svibnja u Hrvatskoj je utrošeno 5.361.812 doza cjepiva, a cijepljeno je 59,96 posto ukupnog stanovništva, odnosno 71,34 posto odraslog stanovništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 05:25