SJEDNICA VLADE

Vlada puno očekuje od turizma i u sljedećoj godini: Usvojen Akcijski plan za turizam u 2011.

Zagreb, 051110.Vlada, sjednica, Na fotografiji: Ivan Suker, Jadranka Kosor.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

Hrvatska je na današnjoj međuvladinoj konferenciji u Bruxellesu zatvorila pregovore u još tri poglavlja pravne stečevine, čime se ukupan broj zatvorenih poglavlja popeo na 25, izvijestila je na današnjoj sjednici Vlade premijerka Jadranka Kosor.

Radi se o poglavljima 4. (Sloboda kretanja kapitala), 14. (Prometna politika) i 34. (Institucije). Saldo pregovaračkog procesa s Unijom pokazuje da Zagreb u ovom trenutku ima otvorena sva poglavlja, a sljedeći mjesec očekuje se zatvaranje pregovora u još četiri poglavlja, kazala je Kosor, koja s nesrpljenjem očekuje i skoru objavu Komisijna Izvješća o napretku Hrvatske.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Akcijski plan hrvatskog turizma za 2011. godinu, kojem je cilj zadržati poziciju Hrvatske na svjetskom truističkom tržištu. Našu je zemlju, naime, lani posjetio svaki 50. turist u Europi, a konkurentnost hrvatskog turizma od 2007. do 2009. popravila se za četiri mjesta - s 38. na 34. mjesto - čime je pretekla Mađarsku i Slovačku, tvrde Kosor i ministar turizma Damir Bajs.

U situaciji u kojoj će i EU posebnim mjerama poticati turizam, koje će, do našeg ulaska u EU, biti usmjerene i protiv Hrvatske, ne preostaje nam, ocjenjuje Bajs, ništa drugo do borbe za svakog gosta. Stoga je Ministarstvo turizma osmislilo nekoliko novih mjera, usmjerenih na međunarodno i domaće tržište, ali i razvoj turizma u turistički zasad nerazvijenim područjima.

Među programima usmjerenim na međunarodno tržište, ističu se „Dođi u Hrvatsku“, „Krila Hrvatske“ i „Putuj Hrvatskom“, dok su domaćim turistima namijenjene mjere „Kod kuće je najljepše“, „Doživi Hrvatsku“ i „Zlatne godine“. Uspostavit će se i središnji pretraživač hrvatske turističke ponude na Internetu.

Nakon što je Ustavni sud u travnju ukinuo pojedine odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, prema kojima vozači plaćaju 700 kuna kazne ako vozač u trenutku počinjenja prekršaja ima u krvi alkohola do 0,5 promila, Banski su dvori danas u saborsku proceduru uputili izmjene tog zakona. Pojednostavljeno rečeno, vozač koji je počinio prekršaj, a količina alkohola u krvi mu je manja od 0,5 promila, ubuduće će plaćati samo jednu kaznu.

U sklopu prilagodbe EU, Vlada je doniejla i uredbu o posebnoj naknadi za okoliš, koju će morati plaćati distributeri koji ne stavljaju na tržište biogorivo. Naime, kako je objasnio Đuro Popijač, ministar gospodarstva, Hrvbatska se obvezala da će do 2020. 10 posto energije dobivati iz obnovljivih izvora, posebnice iz biogoriva, pa će se njegovo nekorištenje kažnjavati po posebnoj formuli.

Popijač je dodao i da je skupina poslovnih ljudi iz Irske zainteresirana za gradnju pogona za proizvodnju bioetanola u Hrvatskoj. Noje, međutim, precizirao ni o kome se radi, ni kolliko bi ta investicija bila vrijedna, kao ni gdje bi se gradila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 16:54