OBNOVA NAKON POTRESA

‘Vlada razmatra sufinanciranje ili financiranje projektne dokumentacije za obnovu Zagreba‘

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je da se njezino ministarstvo zalaže za model sličan Zavodu za obnovu Dubrovnika
Nina Obuljen Koržinek
 Bruno Konjevic/Cropix

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek izjavila je u petak kako Vlada razmatra sufinanciranje ili financiranje projektne dokumentacije za obnovu Zagreba nakon potresa, a njezino se ministarstvo zalaže za model sličan Zavodu za obnovu Dubrovnika.

"Razmatra se sufinanciranje ili financiranje projektne dokumentacije i nadzora, gdje bi s time osigurali podizanje standarda sigurnosti. Zakon u prvom redu treba riješiti ta načelna pitanja, a onda će se, ovisno o pojedinim programima obnove, donositi pojedine odluke", rekla je Obuljen Koržinek u razgovoru za N1 televiziju.

Dodala je kako vremenski rok početka obnove ovisi i tome kako će se, kojom brzinom i s kojom namjenom prikupljati sredstva.

"To je apsolutni prioritet svih resora koji su u to uključeni. Ne smije se zanemariti da će se pokretanjem građevinskog sektora možda otvoriti poslovi za građane koji su ostali bez posla, dakle to je zamašnjak. Koliko god je to ogroman trošak, to će pokrenuti neke dijelove gospodarstva", kaže Obuljen Koržinek.

O mogućnosti formiranja Zavoda za obnovu Zagreba kazala je kako se njezino ministarstvo zalagalo za model sličan Zavodu za obnovu Dubrovnika, ali drugi resori "nisu bili toliko za to".

"Grad Zagreb misli da bi trebalo iskoristiti postojeću infrastrukturu i urede Grada. Sada je veliko pitanje kako ćemo se pozicionirati, tražimo li jedno mjesto za organizaciju obnove i prikupljanje financija ili će to biti disperzirano, o tome se još vode razgovori", kazala je ministrica.

Podsjetila je da se dio sredstava od 200 milijuna eura već osigurao kroz zajam Svjetske banke, te da će se ići u međunarodno zaduživanje.

Dio će se financirati kroz financijsku perspektivu iz europskih fondova

"Vjerujemo da ćemo dio moći financirati kroz sljedeću financijsku perspektivu iz europskih fondova u dijelu u kojem će biti moguće povezati energetsku obnovu s protupotresnim ojačanjima", rekla je dodavši kako sve ovisi o pregovorima koji se trenutno vode u Bruxellesu.

"Dio će se financirati javnim sredstvima, nacionalnim izvorima ili sredstvima prikupljenim na financijskim tržištima, dio će ulagati vlasnici", istaknula je ministrica.

Na pitanje kojim će se omjerom ulaganja provesti obnova ustvrdila je da se o tome vodilo jako puno "politikanskog i površnog licitiranja".

"Za nama je kampanja, mislim da to sada treba ostaviti sa strane. Nemoguće je iskazati jednostavni omjer, niti su štete iste, negdje trebate malu sanaciju, negdje protupotresno ojačanje, negdje zamjensku kuću", kaže.

Na tvrdnju novinarke da mnogi građani očekuju odgovore jer je prošlo već 117 dana od potresa odgovorila je da se mora naći model koji će biti najučinkovitiji i smanjiti administraciju koja bi trebala biti transparentna.

"Kako će to biti operativno organizirano to ćemo vidjeti, možda čak ne niti u prvom čitanju. Ovdje treba dati priliku da se to raspravi u afirmativnoj raspravi", poručila je Obuljen Koržinek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:47