POGLED IZ HRVATSKE

Vlada reagirala šturo na Janšin poraz; Raspudić; ‘Slovenci očito vole eksperimentirati. Naši odnosi? Povijest je tu jasna‘

Ovaj rezultat, kao i onaj na francuskim predsjedničkim izborima, za čitavu su Europu izuzetno bitni - zaključio je šef SDP-a

Andrej Plenković i Janez Janša

 Damir Krajac/Cropix

Pobjedu liberala Roberta Goloba i njegove tek prije par mjeseci osnovane platforme "Pokret sloboda", odnosno izborni potop aktualnog slovenskog premijera Janeza Janše i njegove Slovenske demokratske stranke (SDS), večeras su za Jutarnji list vrlo kratko komentirali iz Banskih dvora.

- Radit ćemo i dalje na dobrim odnosima - poručili su iz Vlade. Tako štura reakcija ne treba čuditi pošto je Janšina stranka članica iste europske političke obitelji kao i HDZ - SDS je članica Europske pučke stranke. Premijer Andrej Plenković javno je agitirao za Janšin ostanak na vlasti.

- Uoči nedjeljnih parlamentarnih izbora u Sloveniji, ovom prigodom želim dati snažnu potporu mom prijatelju Janezu Janši, slovenskom premijeru, i Slovenskoj demokratskoj stranci, da kroz kampanju "Gradimo Slovenijo" dobije još jednom potporu slovenskih birača za vođenje Slovenije.

Odlično smo surađivali u proteklih nekoliko godina i unaprjeđivali naše odnose, stvarali pozitivnu klimu u odnosima između slovenskog i hrvatskog naroda, unaprjeđivali gospodarsku suradnju, rješavali otvorena pitanja i zajednički nastojali rješavati velike krize poput covida ili današnje energetske krize, kao i sigurnosne situacije u Europi. Želim puno uspjeha: Dragi Janez, samo naprej! I vjerujem da ćeš pobijediti u nedjelju - poručio je Plenković u video poruci u petak.

U SDP-u zadovoljni

Dok u vladajućoj stranci, točnije Vladi, očito nisu zadovoljni Janšinim porazom, u vodećoj oporbenoj stranci zadovoljni su rezultatom izbora u Sloveniji.

- Ono što je jako bitno jest da je korumpirana autokratska politika Janeza Janše, unatoč potpori koju je dobio od premijera Plenkovića, doživjela krah na ovim izborima. Slovenija nije izabrala nastavak autokracije i korupcije - rekao je večeras za Jutarnji list predsjednik SDP-a Peđa Grbin. Dodao je kako mu je žao što rezultat SDP-ovih kolega, slovenskih socijaldemokrata, nije bilo bolji.

- Međutim, uvjeren sam da će SD (Socijalni demokrati) igrati ulogu prilikom sastavljanja nove vlade, kao i u budućoj borbi za očuvanje demokracije u Sloveniji i Europi. Ovaj rezultat, kao i onaj na francuskim predsjedničkim izborima, za čitavu su Europu izuzetno bitni - zaključio je šef SDP-a.

Uvjerljiva izborna pobjeda nedavno oformljene platforme "Pokret Sloboda" na čelu s liberalom Robertom Golobom nad aktualnim slovenskim premijerom, tvrdolinijašem i liderom Slovenske demokratske stranke, Janezom Janšom iznenadila je (i) mnoge domaće dobre poznavatelje vanjske politike.

Predsjednik saborskog Odbora za europske poslove, zastupnik Kluba Socijaldemokrati, Domagoj Hajduković večeras je za Jutarnji list rekao kako je "Slovenija iznenadila, za razliku od Francuske u kojoj očito neće biti velikih iznenađenja".

- Iako su ankete aktualnom slovenskom premijeru Janezu Janši davale vrlo tijesnu prednost, izlazne ankete pokazuju da je Golob uvjerljivi izborni pobjednik. Golobova opcija je novina na političkoj sceni i teško je prognozirati što će njihov dolazak značiti za Hrvatsku. Ne vjerujem da će biti puno promjena u našim odnosima. Slovenija i Hrvatska imaju kontinuitet dobrih odnosa, s nekoliko otvorenih pitanja - poglavito oko granice - koja ponekad bace sjenu na te dobre odnose. No, općenito govoreći, naši bilateralni odnosi, od političkih do gospodarskih, su više nego dobri - kaže Hajduković.

U Hrvatskoj taj scenarij nije moguć

Saborskog zastupnika Socijaldemokrata pitali smo i je li mu (i pod kojim uvjetima) zamisliv scenarij da u Hrvatskoj na idućim parlamentarnim izborima aktualnog premijera Plenkovića, njegov HDZ, kao i druge "stare stranke" pobijedi netko poput Goloba - dakle, osoba koja iznenada i samo par mjeseci prije izbora najavi kandidaturu i potom uvjerljivo pobijedi na izborima.

- Mislim da takav scenariji nije moguć u Hrvatskoj, iako su neki primjeri pokazali da neke novajlije mogu ostvariti dobar rezultat (poput Mosta na parlamentarnim izborima 2015. godine). No, ipak su hrvatski birači do sada uvijek birali profilirane političke aktere - kaže Hajduković. S takvom procjenom slaže se i njegov bivši stranački kolega, šef SDP-a Peđa Grbin.

- Situacija (pobjeda "novog" Goloba nad "starim" Janšom, nap. a.) nije potpuno usporediva s Hrvatskom, jer se na slovenskim izborima već četvrti put zaredom pojavljuje (i pobjeđuje) nominalno nova politička opcija. A od prethodne tri vladajuće opcije - Jankovićeve, Cerarove i Šarecove - izgleda da možda ni jedna neće ući u parlament - kaže Grbin.

Pobjeda Roberta Goloba i njegove ad hoc, samo par mjeseci prije izbora, "sklepane" političke platforme nije previše začudila ni saborskog zastupnika Mosta Ninu Raspudića.

- Slovenski birači skloni su birati nove političke opcije. Očito su Slovenci, što na prvu ne bismo rekli, skloni eksperimentiranju. Pokazivali su tu sklonost i ranije, sjetimo se samo pobjede Mire Cerara, primjerice. Međutim, moja je teza da situacija u Sloveniji (pobjeda tik pred izbore oformljenih političkih platformi, nap. a.) nema nikakve sličnosti s Hrvatskom, odnosno ponašanjem hrvatskih birača - kaže Raspudić. Naglasio je vrlo loš rezultat stranaka ljevije od centra, bez obzira što smatra da će Golob upravo s lijevim strankama najvjerojatnije formirati novu slovensku vladu.

- Ali ljevica će kao manjinski partner u vladi slijediti taj politički mainstream koji će Golob diktirati. Zaključno, ne očekujem nikakve bitne promjene u hrvatsko-slovenskim odnosima. Povijest naših odnosa pokazala je da smo imali slične probleme, kao i suradnje, bila na vlasti ljevija ili desnija vlada, kako u Sloveniji tako i u Hrvatskoj - smatra saborski zastupnik Nino Raspudić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:22