PITANJE GRBINA I GLAVAŠEVIĆA

VLADA RH ODGOVORILA NA PITANJE U UBERU 'Ministarstvo mora, prometa i infrastukture utvrdilo je da Uber prijevoz putnika obavlja na nezakonit način'

 Kai Pfaffenbach / REUTERS

Vlada Republike Hrvatske na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem odgovorila je na zastupničko pitanje SDP-ovaca Peđe Grbina i Bojana Glavaševića o uređivanju poslovanja Ubera u Hrvatskoj. Podsjećamo, u prosincu 2016. godine ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković ustvrdio je kako je Uber u Hrvatskoj posluje ilegalno.

'U kojem roku možemo očekivati zakonska ili druga rješenja koja će urediti poslovanje Ubera u Republici Hrvatskoj, imajući u vidu broj naših građana koji trenutno radi za Uber, uredno plaćajući svoja davanja, ali isto tako i ljudi koji svakodnevno koristi tu uslugu kako u Hrvatskoj tako i u svijetu', stoji u zastupničkom pitanju.

Odgovor Vlade RH prenosimo u cjelosti:

Zastupnici u Hrvatskome saboru, Bojan Glavašević i Peđa Grbin, postavili su, sukladno s člankom 140. Poslovnika Hrvatskoga sabora (Narodne novine, br. 81/13 i 113/16), zastupničko pitanje u vezi sa poslovanjem Uber servisa u Republici Hrvatskoj.

Na navedeno zastupničko pitanje Vlada Republike Hrvatske daje sljedeći odgovor: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je kroz postupanja inspekcijskih i drugih nadležnih službi utvrdilo da se korištenjem Uber internetske platforme odnosno aplikacije, koja je namijenjena posredovanju između putnika i vozača tj. naručivanju prijevoza, od strane fizičkih i pravnih osoba partnera Uber-a, obavlja prijevoz putnika u unutarnjem cestovnom prometu na nezakonit način.

Naime, vozači – partneri Uber-a, koji obavljaju prijevoz koristeći Uber aplikaciju, nemaju licenciju djelatnosti koja bi im dopuštala obavljanje unutarnjeg prijevoza putnika u cestovnom prometu, a što je sukladno članku 14. stavku 1. Zakona o prijevozu u cestovnom prometu (Narodne novine, broj 82/13) osnovni uvjet za obavljanje predmetne djelatnosti. Iz tog razloga, Inspekcija cestovnog prometa je vozačima – partnerima Uber-a izricala prekršajne kazne za obavljanje prijevoza putnika bez odgovarajuće licencije te upravne mjere isključenja vozila iz prometa i privremene zabrane obavljanja djelatnosti, sukladno Zakonu o prijevozu u cestovnom prometu i Zakonu o inspekciji cestovnog prometa i cesta (Narodne novine, broj 22/14).

Također, utvrđeno je da Uber aplikaciju na tržište stavlja i njome upravlja matična tvrtka Uber B.V. iz Nizozemske, u čije ime i za čiji račun marketinške aktivnosti na području Republike Hrvatske obavlja tvrtka Uber Croatia d.o.o.

Sukladno svojim ovlastima, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je također pratilo i prati sva zbivanja na prijevoznom tržištu, ne samo u području prijevoza putnika osobnim automobilima, već i u cijelosti, te je u cilju pronalaženja boljih i efikasnijih zakonskih rješenja osnovana Radna skupina za izradu prijedloga izmjena i dopuna Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, u okviru koje djeluju tri podskupine (za prijevoz putnika, za autotaksi prijevoz i za prijevoz tereta).

U radu predmetne Radne skupine i Radne podskupine za autotaksi prijevoz sudjeluju predstavnici Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske udruge poslodavaca (među ostalim i predstavnik Uber-a) te predstavnici jedinica lokalne samouprave, u kojima su problemi u ovoj djelatnosti najizraženiji. Zajedno sa stručnjacima iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, njihova zadaća je, među ostalim, predložiti nova zakonska rješenja u djelatnosti prijevoza putnika osobnim automobilima u cestovnom prometu, uvažavajući sve relevantne aspekte, odnosno gledišta svih zainteresiranih strana te okolnosti na prijevoznom tržištu.

Radna skupina je započela s radom, zaprimljeni su prijedlozi svih članova, detektirana su područja koja treba urediti i doraditi, te će se pristupiti izradi prijedloga teksta izmjena i dopuna zakonskog propisa u tom smislu. Dakle, u daljnjem postupku slijedi analiza i definiranje konačnog teksta novog zakonskog rješenja, javna rasprava o istom i realizacija zakonodavnog procesa sukladno važećim propisima. Pritom će se poštivati svi za to propisani zakonski rokovi.

Dovršetak cjelokupnog procesa izmjena i dopuna Zakona o prijevozu u cestovnom prometu očekuje se najkasnije do kraja trećeg kvartala 2017. godine.

Istovremeno, inspekcijske službe i dalje poduzimaju sve aktivnosti sukladno zakonskim ovlastima, a s ciljem da se spriječi nezakonit rad partnera – vozača Uber-a u Republici Hrvatskoj, suprotan odredbama sada važećeg Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

Eventualno potrebna dodatna obrazloženja u vezi s pitanjem zastupnika dat će Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2023 02:21