BANSKI DVORI

Vlada Saboru poslala izmjene Ovršnog zakona. Doznajte što se mijenja

Zagreb, 220514.Vlada.Odrzana redovita sjednica Vlade.Na fotografiji: Zoran Milanovic.Foto: Davor Pongracic.
 Davor Pongracic / CROPIX

ZAGREB - Vlada je, nakon što je na prošloj sjednici bila skinuta ta točka s dnevnog reda , donijela i izmjene Ovršnog zakona.

Kao što smo već pisali , novost je to što će i minimalni iznos stalnih honorara, koji su nekima jedini prihod, biti izuzet od ovrhe. Vraća se i opomena na način da će se ovrha moći provesti samo ako je ovršenik upozoren.

Ovrhe na nekretninama provodit će se online javnom dražbom gdje se očekuje da će se postići realna cijena i da će sve biti transparentno. Također, kao što je bilo najavljeno, oni čija je nekretnina ovršena moći će ostati tamo živjeti do godinu dana uz plaćanje stanarine.

Uvode se i stroža pravila za pisanje prigovora na ovrhu pa tako neće više biti dovoljno napisati samo da ulažete prigovor već će se morati detaljnije pojasniti zašto ulažete prigovor. Definiraju se i čvršći rokovi za postupanja suda kako se ne bi gomilale kamate, a javni bilježnici će imati rok od mjesec dana za otpremanje rješenja.

Od ovrha će biti izuzeti ljudi koje je zadesila katastrofa, pa im neće ići ni kamate za vrijeme odgode, a ovrha će se zaustaviti i dok traju kazneni postupci, primjerice, kod raznih štedionica.

Od ovrhe će biti izuzeti darovi za djecu i putni troškovi, te naknade za posljedice od katastrofa. Ubuduće se ovrha neće raditi na plaći radnika već na računu poslodavca čime se tvrtke rasterećuju troškova knjigovodstva.

- Uvodimo balans između ovrhe koja je surova i hladna i mora se provesti, te elemenata zaštite socijalno ugorženih koji su ne svojom krivnjom dovedeni u tu situaciju - pojasnio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 06:43