PRIJETNJA PROSVJEDOM

Vlada se boji radnika na ulicama: Trećemajci riješili i plaće i novi kredit

Požar na riječkim navozima privremeno je ugašen, ali je pitanje dana kada će buknuti u dalmatinskim škverovima
 Željko Šop/CROPIX

RIJEKA - Vlada se boji radnika na ulicama, pa je jutros brzopotezno dogovoren sastanak i pronađeno rješenje ne samo za plaće tri tisuće trećemajskih radnika nego je ministar Đuro Popijač čvrsto obećao da će drugi tjedan pustiti jamstvo za novu kreditnu tranšu od 52,5 milijuna američkih dolara kako bi se omogućila gradnja ugovorenih brodova.

U isto vrijeme upravi je odobreno da za 35 milijuna američkih dolara Kinezima preproda brod "Monte Carlo" koji je već mjesecima kao mrtvi kapital vezan u brodograđevnoj luci. Izvorni naručitelj njemačka kompanija NSC zbog teških financijskih problema odustao je od preuzimanja broda, a 3. maj time je ostao bez 22 milijuna eura koliko je kupac trebao platiti na primopredaji.

Plaće radnicima riječkog brodogradilišta na račun bi prema obećanju s današnjeg sastanka trebale sjesti početkom drugog tjedna. Pored toga očekuje se i priliv od porinuća tankera za Uljanik plovidbu, tako da najveći kvarnerski škver dobiva predah od najmanje 6 mjeseci za normalan rad i pokrivanje troškova proizvodnje.

Požar na riječkim navozima privremeno je dakle ugašen, ali je pitanje dana kada će buknuti u dalmatinskim škverovima koji još od proljeća prošle godine čekaju 150 milijuna američkih dolara na Vladi odobrenih državnih jamstava također za gradnju ugovorenih brodova.

Do danas ministar Šuker ta jamstva ne želi potpisati premda su Brodosplit i Brodotrogir dogovorili kreditni aranžman s uglednim Credit Suissom. Kako doznajemo iz neslužbenih izvora u ministarstvu navodno nisu bili zadovoljni izborom banke što je jedan od argumenata stalnih odbijenica za odobrenjem jamstava.

Zbog slučaja 3. maja gdje su rješenja doslovno iznuđena prijetnjom masovnim radničkim prosvjedom na ministra Popijača obrušio se danas i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

- Kao predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca praktički je iskakao iz svake konzerve, sve komentirao i za sve imao rješenje, a od kada se našao na ministarskoj poziciji netragom je nestao - rekao je Obersnel te dodao da je Grad Rijeka obavio određene razgovore s bankama i da bi kroz par kroz par dana iznašli rješenja barem za plaća radnika, ako to država kao vlasnik ne može ili ne želi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 02:14