USPOREDBA S NDH

VLADA SE OGLASILA NAKON SPORNOG INTERVJUA MILORADA PUPOVCA 'To je neprimjereno i nedopustivo, takve riječi se ne očekuju od iskusnog političara'

 
Milorad Pupovac i Andrej Plenković
 Goran Mehkek / CROPIX

Vlada je u utorak priopćila da usporedbu suvremene Hrvatske s NDH te tezu o Hrvatskoj kao faktoru nestabilnosti u susjedstvu, koje je iznio predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac u subotnjem intervjuu za portal Radiosarajevo.ba, smatra krajnje neprimjerenom i nedopustivom.

Iz Vlade su naglasili da je moderna hrvatska država nastala žrtvom hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu te da ni politički, ni ideološki ni pravno nije sljednica NDH.

"S obzirom na dugogodišnje političko iskustvo gospodina Pupovca, očekuje se da se suzdrži od izjava koje će podizati tenzije i društvenu polarizaciju te služiti kao povod akterima na krajnjem spektru da nameću još radikalniju retoriku", odgovorili su iz Vlade na upit Hine za komentar.

Podsjetili su da su i Vlada i premijer Andrej Plenković najoštrije osudili napade na pripadnike srpske manjine koji su se nedavno dogodili u Kninu, Đevrskama, Viškovu, Splitu i Supetru. Pozdravljaju brzu i djelotvornu reakciju policije koja je razotkrila i prijavila počinitelje napada u Đevrskama i Viškovu.

"Vlada u svim takvim slučajevima od nadležnih tijela očekuje utvrđivanje svih relevantnih činjenica i odgovarajuće sankcioniranje počinitelja. Radi se o nedjelima koji su nedopustivi u današnjoj Hrvatskoj. Hrvatska je dom svih svojih građana i u njoj se svi moraju osjećati sigurno i zaštićeno", poručili su.

Nasilju nema mjesta u Hrvatskoj i s njim ne može biti kompromisa, istaknuli su i dodali da je Vlada svjesna svoje odgovornosti te da je predana jačanju društvene uključivosti i poštivanju prava svih manjina u Hrvatskoj u skladu s najvišim europskim i svjetskim standardima, osobito u kontekstu rastućeg populizma i ksenofobije diljem Europe.

Podsjetili su i da je u trenutku formiranja Vlade upravo premijer Plenković inzistirao da svi zastupnici manjina u Hrvatskom saboru budu dio parlamentarne većine, dok istovremeno od svih političkih stranaka i aktera očekuje odgovorno ponašanje kako se "ovakvi nemili događaji ne bi zlorabili za jeftine političke bodove i podizanje napetosti među hrvatskim građanima".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:01