OŠTRE KRITIKE OPORBE

‘Vlada se osvetila Abramoviću jer je otvoreno svjedočio o plinskoj aferi. To je upozorenje drugima‘

‘Smjena Abramovića samo pokazuje da Vlada nema volje ni želje ići u promjene koruptivne mreže‘, kaže Zvonimir Troskot

Zvonimir Troskot

 Damjan Tadic/Cropix

Imenovanje Darjana Budimira na čelo HROTE-a umjesto Borisa Abramovića kojemu je istekao mandat oporba je u petak dočekala oštrim kritikama i ocjenom da mu se Vlada osvećuje jer je razotkrio događanja u aferi ‘plin za cent‘ te kao upozorenje drugima koji bi otvoreno govorili o aferama.

Zvonimir Troskot (Most), koji je otkrio aferu ‘plin za cent‘, ističe da smjena Abramovića samo pokazuje da Vlada nema volje ni želje ići u promjene koruptivne mreže i strukture jer je smijenjen jedini čovjek koji je upozoravao i izrekao tko je bio taj koji je dobio plin kao zadnji korisnik.

„Takvu osobu se smjenjuje, a Vlada još uvijek nije smijenila ni notornog Franu Barbarića ni Tomislava Šambića za kojeg je sada vidljivo da je sve transakcije radio s Pavlom Vujnovcem, koji je pravi vladar i premijer Hrvatske. Sukob interesa za to je eufemizam jer u tom slučaju ima elemenata kaznenog djela, ali se ništa nije dogodilo", kazao je.

Osim što je Vlada nefunkcionalna, dodao je, očito su i premijeru Plenkoviću vezane ruke, ništa ne može napraviti i mora čekati Vujnovčeve migove, jer je Plenković smijenio jedinog čovjeka koji ga je raskrinkao.

Podsjetio je da je Abramović otkrio da je dvije trećine našeg plina završilo za jedan cent u rukama čovjeka koji ga prodaje po visokim cijenama i zarađuje milijarde.

Plenković je glasnogovornik Vujnovčeve vlade

„S tim novcem kupuje stanove koje onda po nižim cijenama prodaje članovima Uprave HEP-a. Plenković nije ništa drugo nego glasnogovornik Vlade Pavla Vujnovca i smijenio je Abramovića koji ga je raskrinkao pa doveo nekog lokalnog HDZ-ovca koji će biti poslušnik da bi se sustavom energetike kroz koji prolaze milijarde i dalje moglo manipulirati i krasti proračunski novac”, poručio je Troskot.

Ivana Kekin (Možemo!) smatra da je jedna od mogućnosti da je Abramović smijenjen zato što mu se Vlada osvećuje jer je najotvorenije i najtransparentnije svjedočio o događanjima u aferi ‘plin za cent‘ i jasno rekao tko je, koliko i po kojoj cijeni kupovao plin i kao poruka svima koji bi eventualno u nekoj drugoj situaciji tako otvoreno i transparentno svjedočili.

Druga je mogućnost da Barbarić ne pristaje da samo njegova glava ‘odleti‘ pa je ovo glava koja ide skupa s njim, što će se vidjeti za par dana ako dođe do njegove smjene, što čekamo i zazivamo već mjesecima. Možda je premijer shvatio da je vrijeme i za to, no, realnija je prva opcija, kazala je Kekin.

Daniel Spajić (Domovinski pokret) istaknuo je da u Hrvatskoj, kada netko na nešto upozorava, ili ga se makne ili se čeka da mu prođe mandat pa ga se onda miče. Abramović je prvi upozorio na nepravilnosti, što ne odgovara Plenkoviću u njegovoj kliki, pogotovo ministru gospodarstva Filipoviću za kojeg vidimo da je nedodirljiv, ocijenio je.

Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) smatra da Vlada tim šalje poruku da je samo bitno da ste podobni i da ste u prijateljskim odnosima s Plenkovićem, a manje je bitno jeste li korumpirani.

Potonuće u ralje korupcije

Umjesto da je davnih dana smijenjen Barbarić, koji je jedan od glavnih krivaca u aferi ‘plin za cent‘ i koji bespravno gradi vilu na Hvaru, on ostaje na funkciji, a smjenjuje se čovjek koji je korektno radio svoj posao i prvi upozorio da postoje viškovi plina u sustavu koji se prodaju po vrlo niskim cijenama, kazao je.

„Ovime Hrvatska još više tone u ralje korupcije, a očito je njen glavni mecena prvi čovjek Vlade. Abramović je smijenjen jer je dirnuo u osinje gnijezdo i prijateljske odnose Plenkovića i njegovih jataka, a to se očigledno ne smije”, upozorio je Pavliček.

Dalija Orešković (Klub Centra i GLAS-a) za smjenu Abramovića kazala je kako HDZ eliminira samo one koji su nekom trenu postali smetnja. „A to je poruka da vlast zapravo štiti kriminal zato što je i sama u njega upletena”, rekla je.

Davor Nađi (Fokus) ustvrdio je da je u našoj zemlji već pravilo da kad netko ukaže na nešto loše u javnom sustavu najčešće jedna od rijetkih žrtava ili jedina žrtva onog što je savjesno i dobro napravio. Smatra i kako to od sadašnje vladajuće većine nije ništa novo ocjenjujući kako su razlozi toga vjerojatno politička osveta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2023 03:04