OPROST KAZNE

Vlada se protivi pomilovanju Hrvoja Petrača?

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović navodno je strogo protiv pomilovanja Hrvoja Petrača
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Komisija za pomilovanja za sedam će dana razmatrati molbu Hrvoja Petrača o pomilovanju te će odlučiti hoće li predsjedniku Stjepanu Mesiću predložiti da ga ranije oslobodi.

Petrač je molbu podnio još ovog ljeta, potvrdila je šefica Komisije Neva Šibl. Doznajemo da je molbu zaprimilo Ministarstvo pravosuđa koje će Komisiji pripremiti izvješće o kaznenom djelu.

Dva kaznena djela

Hrvoje Petrač osuđen je na šest godina zatvora za poticanje na otmicu sina generala Vladimira Zagorca te na godinu i osam mjeseci zatvora za iznudu novomarofskog poduzetnika Miroslava Matkuna.

U Petračevom slučaju, kako prenose neki mediji, ministar pravosuđa Ivan Šimonović izrazito je protiv pomilovanja. Kao razlog, pišu mediji, je Petračevo uživanje u raznim pogodnostima koje je koristio u zatvoru Lepoglava. Zbog tih ilegalnih pogodnosti Šimonović je bio smijenio državnog tajnika zaduženog za zatvorski sustav Ivana Damjanovića.

Želio pomilovati Norca

Mišljenje Ministarstva i Komisije za pomilovanje Predsjednika ne obavezuje, ali se u pravilu rukovodi njezinom ocjenom.

Prema pisanju jednog dnevnika, u visokim se političkim krugovima navodno priča da je Mesić sklon pomilovati Petrača na završetku svojeg mandata. Podsjetimo, Mesić se dosad jedino očitovao o mogućnosti da pomiluje Mirka Norca, osuđenog za ratni zločin, kojem je oduzeo generalski čin. Norac nije podnio zahtjev za pomilovanje, a zbog nesuglasica o tome otkazao je punomoć svojem odvjetniku Željku Olujiću. (S. M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:31