HAPIH

VLADA ŠEFOVIMA POLJOPRIVREDNE AGENCIJE USRED KORONAKRIZE POVEĆALA PLAĆE Imamo obrazloženje: 'To je točno, ali mi ćemo zapravo uštedjeti milijune!'

Krunoslav Dugalić
 Srđan Vrančić / CROPIX

Nakon što je Vlada RH na sjednici održanoj 23. 4., donijela odluku o izmjeni koeficijenata za Hrvatsku agenciju za poljoprivredu i hranu (HAPIH) kojom su, između ostalog, povećane plaće njezinu ravnatelju Krunoslavu Dugaliću te njegovoj pomoćnici Ivani Rukavini, a što je izazvalo podosta, uglavnom negativnih reakcija u javnosti, o svemu su se oglasili i iz samog HAPIH-a.

Podsjetimo, riječ je o agenciji sa sjedištem u Osijeku koja je nastala spajanjem nekoliko drugih agencija iz resora Ministarstva poljoprivrede. Osnovana je 1. 1. 2019. spajanjem Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo, s Hrvatskom agencijom za hranu i Hrvatskom poljoprivrednom agencijom, a na čelo HAPIH-a imenovan je dotadašnji ravnatelj HCPHS-a Krunoslav Dugalić, kojemu je Ivana Rukavina ostala zamjenica kao što je bila i u ranijoj samostalnoj agenciji. Sada, dakle 16 mjeseci nakon pripajanja svih tih agencija u jednu, Vlada donosi Uredbu kojom se ravnatelju koeficijent za izračun plaće povećava sa 3,201 na 3,395, a njegovoj pomoćnici sa 2,425 na 2,910.

Iz HAPIH-a odgovaraju kako je odlukom Vlade od četvrtka, odnosno “racionalizacijom i spajanjem agencija u HAPIH, samo na plaćama i doprinosima simulacijom predviđena ušteda od više od 5,5 milijuna kuna. Ušteda se prije svega odnosi na smanjenje rukovodećeg kadra. Konkretno, predviđeno je ukidanje 25 rukovodećih mjesta u odnosu na stanje u pripojenim agencijama i simuliranom uštedom u plaći za rukovoditelje od gotovo 2,5 milijuna kuna godišnje”. Ističu i kako će tek sada početi “proces savjetovanja sa sindikatima i radničkim vijećem kako bi usvojili sistematizaciju radnih mjesta”, što je preduvjet za potpisivanje novih ugovora o radu. Usvojeni koeficijent ravnatelja HAPIH-a, dodaju, harmoniziran je s onim koji su imali ravnatelji ukinutih agencija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:24