GOSPODARSKE MJERE

Vlada skovala plan za pomoć poduzetnicima? Ćorić otkrio neke detalje: ‘U ponedjeljak ćete znati sve‘

Rekao bih da su sve naše mjere kreirane u pravo vrijeme - rekao je ministar
Tomislav Ćorić

Tomislav Ćorić otkrio je da će u ponedjeljak javnosti biti predstavljene mjere za pomoć poduzetnicima i ugostiteljima. Andrej Plenković je danas vodio online sastanak s ministrima, a ministar gospodarstva i održivog razvoja za RTL Danas nije htio govoriti o detaljima, ali je naglasio da će u ponedjeljak biti puno toga jasnije.

- U petak su poslodavci iz različitih dijelova, prije svega ugostiteljskog sektora, artikulirali svoje zahtjeve, predstavnici Vlade na čelu s potpredsjednikom Marićem smo ih saslušali i tijekom vikenda obavili čitav niz sastanaka i intenzivno komunicirali, i sutra ćemo pred drugu stranu izaći sa svojim prijedlozima. Vlada RH u potpunosti je svjesna činjenice da ovo djelomično zatvaranje do kojeg je došlo i koje će trajati do 21. prosinca, posebno snažno utječe na određene sektore, posebno ugostiteljstvo. Mi ćemo ići dalje s mjerama od 4000 kuna. Ta mjera je i više nego pogođena od početka korona krize. S druge strane, našim poslodavcima bit će omogućena nova financijska injekcija kroz Covid kredite i oni će krenuti u najskorije vrijeme. S treće strane, ići ćemo u smjeru kompenzacije dijela fiksnih troškova.

Je li se pričalo o tome da bude obeštećenje u smislu dijela postotka prošlogodišnje zarade?

- Čitav niz opcija bio je na stolu, sutra ćete vidjeti detalje.

Jeste li pričali o tome i je li to opcija? Ministar Aladrović kaže da to za naš proračun nije moguće?

- Jasno smo mi čuli taj zahtjev poslodavaca, odnosno poslodavaca iz ugostiteljstva. No svi oni koji su, na neki način, dodirnuti mjerom zatvaranja ne doprinose na isti način u državni proračun, omjer zaposlenih, njihovih prometa, itd. Naše rješenje će u konačnici biti nešto drugačije.

Zašto ove mjere niste imali iskreirane u trunetku kada su bile iskreirane i epidemiološke mjere? Znali ste koga ćete zatvarati. Je li se moglo u tom trenutku ići s prijedlogom mjera da bi se izbjeglo ovakvo nezadovoljstvo, čak i najavu prosvjeda.

- Rekao bih da su sve naše mjere kreirane u pravo vrijeme. Odbijam i samu pomisao da smo prije tri ili šest mjeseci mogli ići sa nekim drugim setom mjera, odnosno tada projicirati kakva će biti epidemiološka situacija u prosincu 2020. godine. Svi koji idu za tim da smo prije tri ili dva mjeseca ili mjesec dana mogli gatati broj, s jedne strane novozaraženih, a s druge strane preminulih, nisu u pravu.

Mogli smo vidjeti trendove i ono što radi zapadna Europa, odnosno Austrija i Njemačka.

- Kao što vidite, zapadna Europa se snalazi iz tjedna u tjedan. Imamo zemlje koje na vrhuncu svojih epidemija idu u smjeru realksacije mjera jer su se zatvorili prerano i čitav niz tjedana bili zatvoreni i to sada, naravno, stvara, prije svega ekonomske, a potom i psihološke posljedice. Mi smo išli u daljnje zatvaranje u onom trenutku kada smo shvatili da je to potrebno kako bi zaštitili živote naših ljudi u najvećoj mogućoj mjeri. S druge strane, i ekonomiju i upravo je zbog toga ovakva kombinacija.

Imate li procjenu koliko će nas koštati sve to što ćete sutra predočiti ugostiteljima?

- Imamo projekcije. Ali sutra kada ćemo komunicirati same mjere, onda ćete čuti zapravo i koliko to financijski iznosi.

Može li si to Hrvatska priuštiti?

- Hrvatska si to može priuštiti zato što smo u protekle četiri godine vodili vrlo kredibilnu i vrlo efikasnu ekonomsku politiku koja je vodila povećanju kreditnog rejtinga i relaksaciji kreditnih uvjeta na naše zaduženje. To je pokazala i ova godina kada smo namirili desetke milijardi kuna, što iz domaće, što iz inozemnih izvora. Hrvatska ni u narednoj godini neće imati problem s namirivanjem likvidnosti za plaćanje svih izdataka koje stoje pred proračunom.

Ali brojke DZS-a su zabrinjavajuće. Iz objektivnih okolnosti, ali došlo smo do drugog zaredom kvartalnog pada od 10 posto BDP-a i padaju nam najvažnije stavke: osobna potrošnja. A samim time i kad dođemo u zatvaranje, nemamo naplatu PDV-a?

- Stavka koja je u najvećoj mjeri utjecala na visok pad BDP-a je izvoz dobara i usluga, odnosno usluga. U trećem kvartalu najveći dio je u segmentu turizma. Znate da smo od turističke sezone izvukli maksimum, no ona je i u takvim okolnostima, kojima smo bili zadovoljni, bila znantno niža od 2019. Gledajući na godišnjoj razini, ovaj pad je bio očekivan. I četvrti kvartal će donijeti pad gospodarske aktivnosti u odnosu na 2019. Mi ćemo godinu, kao što je i proicirano, završiti sa padom koji će biti negdje oko 8 posto. Ono što veseli je činjenica da s jedne strane, u kontekstu nalaženja rješenja za Covid krizu imamo pronalazak cjepiva. Već sada je jasno da u narednim tjednima, odnosno mjesecima, će doći do cijepljenja i vjerujemo da 2021. neće donijeti zatvaranja kakve smo imali u 2020.. Samim time očekujemo oporavak gospodarske aktivnosti.

Na temelju čega očekujete oporavak gospodarskih aktivnosti kada ste i sami rekli da će nam BDP pasti oko 8 posto. Je li cjepivo jedino što nas dijeli od rasta?

- Stvar je vrlo jednostavna. Od ožujka do svibnja smo imali pet ili šest tjedana zatvorenosti ekonomije. Ne samo hrvatske nego i u cijeloj Europi. Hrvatska BDP ne reagira samo na otvorenost ili zatvorenost domaće ekonomije, već i najvažnijih trgovinskih partnera.

Kada ćemo to promijeniti?

- Ukoliko dođe do cijepljenja, više ne dolazi do zatvaranja europskih ekonomija. To su pretpostavke da ekonomija normalno funkcionira. I u odnosu na ove izvanredne okolnosti u 2020., 2021. će donijeti oporavak.

Kada ćemo se vratiti na onu putanju rasta na kojoj smo bili 2019. godine?

- Sljedeće godine. A ako me pitate kada ćemo se vratiti na rast BDP-a, to će biti sljedeće godine. A ako me pitate kada ćemo se vratiti na rast nominalnog BDP-a, onda će to biti 2022. godine - rekao je Ćorić za RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 17:52