BEROŠ OTKRIO

Vlada smijenila Upravu KB Dubrava, novo vodstvo će odlučiti o smjeni ravnatelja

Odluka ministra uslijedila je nakon pisma liječnice koje je uznemirilo javnost
KB Dubrava i Vili Beroš
 Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je u četvrtak da je Vlada imenovala novo Upravno vijeće KB-a Dubrava nakon što je zdravstvena inspekcija utvrdila propuste u toj bolnici, te će novo Upravno vijeće odlučiti o eventualnoj smjeni ravnatelja bolnice Srećka Marušića.

Manji su propusti utvrđeni u pružanju zdravstvene zaštite, ali je utvrđena i neodgovarajuća razina komunikacije između uprave bolnice i koordinatora za bolničko liječenje covid-pozitivnih, izvijestio je Beroš na konferenciji za novinare.

Ministarstvo zdravstva poslalo je prije tri dana inspekciju u KB Dubravu nakon što je liječnica iz KB-a Dubrava svojim pismom progovorila o situaciji u primarnom respiracijskom intenzivističkom centru.

- Došao je nalaz zdravstvene inspekcije, ukazuje na manje propuste u pružanju zdravstvene zaštite koje nisu polučile veće posljedice. Isto tako je nađena neodgovarajuća razina komuniciranja Uprave bolnice i koordinatora za bolničko liječenje covid-19 bolesnika koji je postupao po odlukama ekspertne skupine ministarstva zdravstva. Na sjednici Vlade je došlo do promjene članova Upravnog vijeća i oni će postupati sukladno zakonskim obvezama - kazao je ministar zdravstva Vili Beroš nakon sjednice Vlade novinarima.

Podsjetimo, Jutarnji je ranije jutros prvi objavio što piše u nalazu inspekcije o čemu opširnije možete pročitati OVDJE.

Kako Jutarnji doznaje, novi članovi Upravnog vijeća su prof. dr. Silvio Bašić, inače državni tajnik u ministarstvu zdravstva, dr. Jasminka Hlupić, šefica Uprave za bolničku zaštitu, transplantaciju i biomedicinu (MIZ) šef kabineta ministra Vilija Beroša, i dr. Vedran Kranjčević.

- Upravno vijeće će se sastati čim prije moguće u okviru zakonskih mogućnosti, razmotrit će situaciju i donijeti svoj pravorijek - kazao je Beroš.

- Vlada je odlučila da je potrebno smijeniti članove vijeća s obzirom na izvješće koje imamo iz KB Dubrave. Upravno vijeće će raditi sukladno zakonu, ako ono procjeni da je potrebna smjena ravnatelja naravno da će to napraviti. Ako to ne učini u roku od 30 dana onda ja kao ministar imam alate to učiniti - kazao je Beroš.

Na pitanje što će biti s liječnicima koji su ukazali na nepravilnosti, Beroš je kazao da ako su bili objektivni da im zahvaljuje na tome što su ukazali na probleme u KB Dubravi.

- Utvrđeni su minimalni propusti upravo zato što okolnosti u vezi covid epidemije takve da se dnevno zaprima 20-30 ili 40 bolesnika, ako zakasni neki obrok ja se svima ispričava. U tim okolnostima to nije nemoguće da se desi - kazao je odgovarajući na pitanje o nepravilnostima.

- Došlo je do dualnog vodstva bolnice što je moglo rezultirati disfunkcionalnostima. Nije bilo većih propusta, intencija je napraviti da KB Dubrava reagira na primjeren način - kazao je.

Beroš je komentirao i obiteljske liječnike i apelirao na sve da nazovu kontakte oboljelih.

- To je molba epidemiologa, ne moja. To je molba hrvatskih pacijenata. Praćenje kontakata je jedna od najučinkovitijih mjera u praćenju infekcije. Mislite li da je primjereno da to pacijenti sami rade? Mislim da je to opcija, ali da nije najprimjerenije - kazao je te dodao da ispred hrvatskog naroda moli liječnike da bilježe kontakte.

Kazao je kako zna za slučaj gdje se već tri dana ne love kontakti te da su sve zemlje u sličnoj situaciji i da se mora naći rješenje.

Komentirao je i svoju izjavu o prioritetima u testiranju.

- Raspolažemo manjim resursima za testiranje. Kapaciteti testiranja se povećavaju uz to što na europskom nivou koordiniramo i razgovaramo o implementaciji antigenskih testova koji su ne samo znatno jeftiniji, nego puno brži i omogućit će testiranje dodatnih pacijenata. S obzirom na ograničenost kapaciteta moramo nekima dati prioritet - kazao je Beroš.

Na pitanje treba li pooštriti mjere s obzirom na situaciju, Beroš je kazao da postoji određeni trend koji bi mogao ukazivati da smo na dobrom putu.

- Dolaze svetkovine, kao što je danas potpredsjednik Vlade rekao na sjednici, izuzetno je važno pridržavati se mjera - kazao je.

- Stožer svakodnevno razgovara o mjerama. Smisao je borba za zdravlje i živote i gospodarske aktivnosti. Mjere ne donose željene rezultate, svugdje raste broj oboljelih - kazao je Beroš te dodao da za 2-3 tjedna brojevi mogu padati samo ako se ljudi budu pridržavali mjera.

- Sve mjere su moguće. O svima razgovaramo. Ne procjenjujemo da je vrijeme za policijski sat ili lockdown, ali školstvo je zanimljivo. Ministarstvo obrazovanja ima razgovore s HZJZ. Koliko smisla ima zatvarati škole ako nismo u lockdownu. Škole su sigurne sredine, savršeno su se organizirale. Ako su djeca starija, pa se druže, a nemamo lockdown, to nije dobro. Ministarstvo obrazovanja i struka o tome razgovara - kazao je Beroš.

- Došlo je više pisama, iz ministarstva su izašla pisma o funkcioniranju KB Dubrava - kazao je Beroš komentirajući pisma u kojima se ukazivalo na nepravilnosti u KB Dubrava prije mjesec dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:21