TELEFONSKA SJEDNICA

Vlada smijenila Zdravka Marića s ogromnog broja funkcija, pogledajte gdje je sve bio imenovan kao ministar

Izmijenjena je i odluka o osnivanju Savjeta za pregovore s Molom, vezano uz mogući otkup dionica koje drži Mol u Ini

Zdravko Marić

 Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Vlada je u ponedjeljak na telefonskoj sjednici donijela uredbu kojom je utvrdila nove najviše maloprodajne cijene naftnih derivata, izmijenila je i uredbu o visini trošarine na energente i električnu energiju te donijela niz kadrovskih odluka vezanih uz razriješenje dosadašnjeg potpredsjednika Vlade i ministra financija Zdravka Marića, priopćeno je iz Vlade.

Vlada je Uredbom o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata utvrdila da će u razdoblju od iduća dva tjedna, cijena litra osnovnog benzina stajati 13,02 kune, a dizela 13,43 kune. Tako će od utorka cijena litre benzina biti 48 lipa niža, dok će kod cijene dizela doći do poskupljenja od 35 lipa.

Nadalje, u sljedeća dva tjedna cijena plavog dizela iznosit će 9,45 kuna za litru, kao što je to bilo u protekla dva tjedna, a uredbom je utvrđeno i da će se izjednačiti cijene goriva na autocestama i izvan njih.

Također, Vlada je izmijenila Uredbu o visini trošarine na energente i električnu energiju, prema kojoj trgovačka marža ostaje i idućih 14 dana 65 lipa za litru benzina i dizela, a i idućih 14 dana ostaje na snazi i smanjenje trošarina od 80 lipa na benzin i 40 lipa na dizel. Odluku o smanjenju tih trošarina Vlada je donijela 4. srpnja.

Kako se navodi u obrazloženju, za vrijeme važenja te izmijenjene uredbe, očekuje se smanjenje prihoda državnog proračuna od trošarine na energente u iznosu od 72 milijuna kuna.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović ranije u ponedjeljak je, nakon telefonske sjednice Vlade, izvijestio o novim cijenama i produljenju primjene smanjenih trošarina, kazavši i da nije bilo tih poteza Vlade, cijena dizela bi bila 15,70 kuna, a cijena litre benzina 14,92 lipe.

Izrazio je i uvjerenje kako je to rješenje prihvatljivo svima, i malim distributerima i građanima.

Na današnjoj telefonskoj sjednici, Vlada je donijela i niz kadorvskih odluka, odnosno razrješenja i imenovanja temeljem imenovanja novih člana Vlade RH.

Tako je izmijenjena odluka o imenovanju članova stalnih radnih tijela Vlade Republike Hrvatske, kojom se dosadašnji član Zdravko Marić razrješuje, a Marko Primorac imenuje članom Koordinacije za unutarnju i vanjsku politiku, Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti i hrvatske branitelje te Koordinacije za društvene djelatnosti i ljudska prava.

Oleg Butković imenuje se predsjednikom Koordinacije za gospodarstvo umjesto dosadašnjeg Marića, a Marko Primorac imenuje se članom iste Koordinacije. Oleg Butković novi je član Kadrovske komisije umjesto razriješenog Marića.

Izmijenjena je i odluka o osnivanju Savjeta za pregovore s MOL-om, vezano uz mogući otkup dionica koje drži MOL u Ini, pa je tako Marić razriješen, a Primorac imenovan novim članom tog Savjeta.

U priopćenju iz Vlade navodi se da je izmijenjena i odluka o koordinaciji aktivnosti unutar okvira za gospodarsko upravljanje Europske unije, kojom se razrješuje Marić, a Primorac imenuje novim zamjenikom predsjednika Međuresorne radne skupine za Europski semestar.

Također, izmjenom odluke o osnivanju Povjerenstva za besplatnu dodjelu robe razrješuje se Marić, a njegov nasljednik na mjestu ministra financija Primorac imenuje novim predsjednikom Povjerenstva.

Marić se razrješuje, a Primorac imenuje i predsjednikom Nadzornog odbora Hrvatske banke za obnovu i razvitak, isto tako je Primorac umjesto Marića imenovan predstavnikom Vlade u Gospodarsko-socijalnom vijeću, a izmijenjena je i odluka o imenovanju predsjednika i članova Upravnog vijeća Centra za restrukturiranje i prodaju, kojom se Marić razrješuje a Primorac imenuje novim članom Upravnog vijeća, koji je ministar nadležan za financije po položaju.

Marić je razriješen i kao predstavnik u Hrvatskom odboru za produktivnost i konkurentnost, a Primorac imenovan kao novi Vladin predstavnik; izmjenom odluke o imenovanju dužnosnika nadležnog za akreditaciju razriješen je Marić, a imenovan Primorac novim dužnosnikom nadležnim za akreditaciju; također Marić je razriješen a Primorac imenovan nacionalnim koordinatorom za provedbu projekata financiranih iz sredstava zajmova i darovnica Republici Hrvatskoj iz ostalih inozemnih izvora.

Primorac je imenovan guvernerom RH u Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj, Međunarodnom udruženju za razvoj, Međunarodnoj financijskoj korporaciji, Multilateralnoj agenciji za osiguranje investicija, Europskoj banci za obnovu i razvoj, Inter-američkoj banci za razvoj i Europskoj investicijskoj banci, a Marić je razriješen tih dužnosti.

Nadalje, Marić je razriješen, a Primorac imenovan guvernerom RH u Azijskoj infrastrukturnoj investicijskoj banci, a isto tako i predsjednikom Skupštine društva Hrvatska lutrija d.o.o.

Izmjenom odluke o osnivanju Koordinativnog tijela Vlade RH za međuinstitucionalnu koordinaciju aktivnosti vezanih uz unaprjeđenje sustava plaća u državnoj službi i javnim službama razrješuje se dosadašnji predsjednik dr. sc. Zdravko Marić te imenuje dr. sc. Marko Primorac novim predsjednikom spomenutog Koordinativnog tijela.

Izmjenom odluke o imenovanju predsjednice i članova Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Marić je razriješen, a Primorac imenovan je novim članom. Isto je učinjeno i izmjenom odluke o dodjeli beskamatnog zajma jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave koje su pogođene posljedicama razornih potresa na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije, Krapinsko-zagorske županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije, za sanaciju šteta od potresa. I na kraju, Vlada je razriješila Marića, a Primorca imenovala novim članom Vijeća za sustav unutarnjih kontrola u javnom sektoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. studeni 2022 22:11