USVOJEN ZAKLJUČAK

Vlada spremna dati državna jamstva za brodogradnju: ‘Aktivirat će se fazno‘

Vlada iskazuje spremnost za uključivanja u proces izdavanja jamstava za Brodotrogir Cruise, Uljanik Brodogradnju 1856 i MKM Yachts
 Srecko Niketic/Cropix

Nakon što je Vlada na sjednici prije dva tjedna donijela zaključke kojima se stvaraju tehničko-financijsko i operativni preduvjeti za nastavak brodograđevne industrije u Rijeci i Puli, ovog četvrtka je usvojila zaključak kojim iskazuje spremnost za uključivanja u proces izdavanja državnih jamstava za Brodotrogir Cruise, Uljanik Brodogradnju 1856 i MKM Yachts u riječkom škveru.

Za Brodotrogir Cruise d.o.o. izdati će se državna jamstva za osiguranje avansnih uplata za brodove Nov. 362 i 363, u iznosu od 62.400.000 eura, uvećano za troškove i kamatu. „Gradnja Nov. 362 i 363 od ključne je važnosti i za brodogradilište Brodotrogir Cruise d.o.o., za njegove radnike i njihove obitelji, za grad Trogir. Ugovori o gradnji Nov. 362 i 363 potpisani su još 12. kolovoza 2019. godine, a rok za ispunjenje uvjeta za stupanje ugovora na snagu produljivan je šest puta te ističe 27. srpnja 2020.. Zahtjev društva Brodotrogir Cruise d.o.o., Trogir odnosi se na gradnju dva putnička broda za polarna krstarenja. Kupci brodova su dvije američke kompanije Delos Cruise Hull 1 2019 LLC (Nov. 362) i Delos Cruise Hull 2 2019 LLC (Nov. 363) koje je za ovu svrhu osnovala američka investicijska tvrtka Delos Shipping LLC“, navodi se u obrazloženju Vladinog zaključka, pri čemu se navodi kako je ugovorna cijena 39.000.000 eura po brodu, što je ukupno 78.000.000 eura za oba broda. „Kupac će avansno, prema Ugovoru uplatiti 80 posto ugovorne cijene, što čini 31,2 milijuna eura po brodu, uz uvjet da graditelj pribavi kupcu bankarsku garanciju..

Za Uljanik Brodogradnju 1856 d.o.o. Pula, Vlada će izdati „jamstvo za pokretanje proizvodnje, a s ciljem daljnjeg razvoja brodograđevne industrije u Republici Hrvatskoj, do iznosa od 32.500.000 kuna, uvećano za troškove i kamatu koje čini 100 posto iznosa kredita“.

„Sredstva iz kreditnog zaduženja osiguranog državnim jamstvom koristit će se isključivo u svrhu pokretanja proizvodnje i poslovanja Društva što će u konačnici stvoriti pozitivni financijski efekt za brodograđevnu industriju u RH, te ublažiti negativan utjecaj ranijih restrukturiranja brodogradilišta na proračun RH“, navodi se u Vladinom obrazloženju.

Konačno, porezni obveznici će jamčiti „za izgradnju broda Nov. 101 čiju je izgradnju ugovorilo društvo MKM Yachts d.o.o. Rijeka, u vlasništvu Scenic Grupe iz Australije, s Kupcem PEC 2 LIMITED, MALTA u korist Hrvatske banke za obnovu i razvitak i/ili dugih poslovnih banka u zemlji i/ili za osiguranje kredita za izgradnju broda Nov. 101 u ukupnom iznosu od 100.165.000 eura, uvećano za troškove i kamate, a koje pokriva 80 posto kreditnog zaduženja odnosno 80.132.000 eura.

„Jamstvo za sredstva iz kreditnog zaduženja aktivirat će se fazno i to tako da maksimalna izloženost sredstava iz kredita za koji jamči RH niti u jednoj fazi u procesu gradnje broda ne može prijeći relativni iznos od maksimalno 64 posto izloženosti do kraja 2021., nakon čega izloženost RH treba pasti na najviše 48 posto u relativnom iznosu. Pored navedena dva broda, SCENIC Grupa namjerava u RH izgraditi još seriju brodova iste namjene. Ovim Zaključkom Vlada RH daje podršku brodograđevnoj industriji u Hrvatskoj kao jednoj od najjačih industrijskih grana s ciljem zadržavanja postignutog ugleda RH na svjetskom brodograđevnom tržištu“, stoji u Zaključku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:29