OTPLATIT ĆEMO 1,8 MILIJARDI DUGA 3 ŠKVERA!

Vlada: Starim zgradama koje nemaju uporabnu dozvolu vlasnici će ipak moći trgovati

 Davor Pongracic / CROPIX

ZAGREB - Porezni obveznici će otplatiti gotovo 1,84 milijarde kuna kreditnih obveza triju škverova – 3. maja, Brodotrogira i Brodosplita. Odlučila je to danas Vlada preuzevši kreditne obveze triju škverova u javni dug.

Ta se odluka donosi, objasnio je ministar financija Slavko Linić, u svrhu provedbe procesa restrukturiranja škverova i u skladu je s obvezama koje je Zagreb preuzeo prema Europskoj Uniji (EU). Ti su krediti ionako bili osigurani državnmim jamstvima, pa su Banski dvori danas ovlastili Linića da u ime Vlade potpiše isprave o preuzimanju kreditnih obveza triju škverova u korist Credit Suisse International banke.

Milanović najavio model rada za javna poduzeća: Kraj 'neobičnim financijskim transakcijama'

Uvjeti pod kojima se država sada zadužuje kod Credit Suissea, ističe Linić, povoljniji su od onih pod kojima su se zaduživali škverovi. Kredit će, naime, država vratiti u četiri jednake godišnje rate, s počekom od dvije godine, a i kamatna stopa, prema računici ministra financija, manja je za oko jedan posto.

Starim zgradama koje su upisane u zemljišne knjige, a koje nemaju uporabnu dozvolu, vlasnici će ipak moći trgovati, odlučila je danas Vlada uputivši u Sabor izmjene Zakona o prostornom uređenju i gradnji.

Kao razlog te izmjene ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak naveo je probleme koji su nastali prethodnim izmjenama zakona u kolovozu prošle godine, što je blokiralo tržište nekretnina.

Naime, tisuće zgrada u Hrvatskoj nema uporabnu dozvolu, pa vlasnici njima nisu mogli trgovati. Te se izmjene ne odnose na nove zgrade, one koje tek treba upisati u zemljišne knjige: one će, naime, i dalje morati imati uporabnu dozvolu.

"Ovo nije nikakva revolucionarna izmjena. Radi se o ispravljanju greške, koja je blokirala tržište nekretnina“, kazao je Vrdoljak, najavivši opsežnije izmjene zakona za otprilike pola godine.

"Moraju se stovriti poticaji za ulaganje i razvoj“, ocijenio je premijer Zoran Milanović.

Vlada danas nije prihvatila godišnja izvješća o radu Upravnog vijeća Hine za razdoblje od 1. svibnja 2010. do kraja prošle godine. Ocjena je zamjenika ministrice kulture Berislava Šipuša da Upravno vijeće Hine nije obavilo preustroj te državne novinske agencije, te da ona posluje s gubicima, a da se ti negativni trendovi nastavljaju i u ovoj godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:18