ZAKON O STRATEŠKIM INVESTICIJAMA

VLADA 'Svaki dan kašnjenja državnih tijela kažnjavat ćemo s 5.000 kuna'

Da bi ulaganje bilo proglašeno strateškim, mora iznositi najmanje 20 milijuna kuna
 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - Svi investitori koji žele da im država pomogne u realizaciji njihovih ulaganja vrijednijih od 20 milijuna kuna mogu od danas prijavljivati svoje projekte Ministarstvu gospodarstva kako bi dobili tretman “strateškog projekta”.

Ukoliko posebno Povjerenstvo za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata - koje ju danas održalo svoju prvu sjednicu - potvrdi da ulaganje zadovoljava uvjete iz Zakona o strateškim ulaganjima, prijavljeni projekt će biti uvršten na listu strateških projekata.

Takav projekt će i Vlada službeno proglasiti strateškim i nakon toga ulagač će imati svu potrebnu pomoć državnih institucija da se to ulaganje što brže ostvari.

“Cilj je Vlade da izravno pomogne sve velike i vrijedne projekte koji mogu doprinijeti razvoju gospodarstva i povećanju zaposlenosti. A Povjerenstvu je zadatak da maksimalno skrati sve procedure”, objasnio je potpredsjednik Vlade Branko Grčić koji je ujedno i šef spomenutog povjerenstva.

Nepostupanje državnih službenika i kašnjenje državnih institucija u obavljanju poslova vezanih uz realizaciju strateškog projekta kažnjavat će se i novčano.

“Nadležno tijelo koje će kasniti u izvršavanju zakonskih propisa kaznit će se sa 5000 kuna po danu kašnjenja”, upozorio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, koji je zamjenik predsjednika Povjerenstva.

Bržu proceduru za strateške projekte omogućio je novi Zakon o strateškim ulaganjima koji je donesen, kako je to rekao Grčić, “nakon dugo vremena, bitke i borbe oko zakona”.

Da bi ulaganje bilo proglašeno strateškim, mora iznositi najmanje 20 milijuna kuna i to ako je riječ o investiciji u poljoprivredi, ribarstvu, na otocima i potpomognutim područjima.

Ako je riječ o ulaganju koje se financira i novcem iz EU fondova, onda njegova vrijednost mora biti veća od 75 milijuna kuna da bi ga država stavila na popis strateških investicija.

A svi ostali projekti mogu dobiti status strateškog ulaganja ako su vrijedniji od 150 milijuna kuna.

PROCEDURA

1. Ulagač podnosi prijavu Ministarstvu gospodarstva

2. Ministarstvo provjerava da li prijavljeni projekt zadovoljava uvjete iz zakona

3. Ako su uvjeti ispunjeni, Ministarstvo projekt šalje Povjerenstvu

4. Povjerenstvo donosi odluku o stavljanju projekta na listu strateških projekata

5. Za pripremu projekta osniva se operativna skupina koja prati i riješava sve procedure

6. Vlada proglašava projekt strateškim

7. Ministar gospodarstva i investitor sklapaju Sporazum o pripremi i provedbi projekta u roku 30 dana od odluke Vlade

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 07:41