NOVI NATJEČAJ

VLADA TRAŽI JOŠ 10 LIMUZINA ZA VIP OSOBE Koštaju do 1,1 mil. kn, sve idu u MUP-ov ured na čelu s čovjekom smijenjenim nakon afere s BMW-om za Sanadera

 

Sudeći prema podacima iz javne nabave, Ministarstvo unutarnjih poslova ovih se dana bacilo u još jednu nabavku novih automobila. Nakon što su u listopadu prošle godine raspisali natječaj i nabavili dvije blindirane limuzine za 13 milijuna kuna, u ponedjeljak je Središnji državni ured za središnju javnu nabavu, u ime MUP-a i MORH-a, raspisao novi natječaj za leasing osobnih vozila vrijedan više od 30 milijuna kuna s PDV-om, ovaj put za 62 osobna automobila te nekoliko SUV vozila.

Prema jednostavnoj računici, ova tijela državne uprave za svako pojedinačno osobno vozilo u prosjeku tako planiraju platiti 483.870 kuna, a iako je već to samo po sebi impozantna cifra, podaci iz specifikacija otkrivaju kako se među posljednjom nabavkom kriju i znatno luksuzniji te skuplji modeli.

Sedam grupa

Točnije, javna je nabava podijeljena u sedam grupa među kojima se posebno ističe ona prva u sklopu koje tijela državne uprave nabavljaju deset “osobnih vozila visoke klase”.

U naravi, riječ je o vozilima snage minimalno 280 konja, crne metalik boje, s pogonom na sva četiri kotača, zatamnjenim stražnjim bočnim staklima i stražnjim vjetrobranskim staklom, zakrivenima još dodatno rolo zavjesicama, opremljenima s pretincima za hlađenje u stražnjem putničkom djelu, grijanim prednjim i stražnjim sjedalima, nosačima zastavica u prednjim blatobranima...

Nosači oružja

Pored svega toga, od dobavljača se očekuje da će svih deset vozila iz ove grupe biti opremljeno LED crvenim i plavim bljeskalicama, i to na prednjim i stražnjim vjetrobranskim staklima, a traži se potom još i zvučni signalni uređaj s više tonova. Sugovornici Jutarnjeg lista koji su pregledali ove specifikacije kažu nam kako naručitelji u ovoj skupini zapravo kupuju automobile tržišne pojedinačne cijene između 820 tisuća i 1,1 milijun kuna, a riječ je o nekim od najboljih modela - točnije Audiju A8, Mercedesu S-Klase ili BMW-u 7.

Druga skupina iz natječaja odnosi se na nešto slabije modele, osobna vozila više srednje klase za koje će biti dostatna snaga od minimalno 260 konja, a i ova vozila trebala bi imati i zatamnjena stražnja bočna i stražnje vjetrobransko staklo, ali i prihvatnike za dugo naoružanje (točnije, HK-MP7), deset kompleta nosača za zastavice, LED bljeskalice kao i posebnu zvučnu opremu.

Sve na leasing

Sugovornici Jutarnjeg ističu kako bi ova druga skupina vozila mogla odgovarati modelima kao što su Audi A6, Mercedes E-klasa ili BMW 5, a nije isključeno niti da se natječajem nabave novi Jaguari XF, Volvo S90 ili Arteon.

Iako se na prvu učinilo kako MUP moguće nabavlja nove presretače, iz Ministarstva unutarnjih poslova su na službeni upit odgovorili da je zapravo riječ o nabavi novih automobila za potrebe Uprave za posebne poslove sigurnosti koja, pored sudjelovanja u nabavi osobnih automobila, sudjeluje još i u nabavi gospodarskih i terenskih vozila.

Sve skupa, Uprava za posebne poslove sigurnosti tako će zapravo dobiti 87 novih vozila - 50 osobnih, 8 terenskih i 29 gospodarskih, a u vozila će morati biti ugrađene bljeskalice i sustav komunikacije.

“Od srpnja do rujna ove godine istječe operativni leasing za 64 vozila koja su trenutno na raspolaganju Upravi za posebne poslove sigurnosti, a koja su nabavljena 2013. godine na rok od pet godina. Prilikom određivanja vrste i broja novih vozila u obzir je uzeto da se postojeće klase vozila zamijene istom klasom vozila uz minimalno povećanje broja onih vozila za koje je utvrđeno da su nedostatna za obavljanje redovnih zadaća.

Uprava za posebne poslove sigurnosti trenutno ne raspolaže dostatnim brojem vozila za planirane aktivnosti sljedećih pet godina kada se predviđa povećanje broja zadaća”, tvrde u MUP-u.

Pritom više nitko ne spominje činjenicu da je MUP, prilikom nabavke blindiranih limuzina, tada komunicirao kako će vozila vrijedna 13 milijuna kuna, između ostalog, biti korištena za prijevoz štićenih osoba pa se postavlja pitanje čemu će sada konkretno onda služiti ova posljednja nabavka.

Poznato je samo da Upravom za posebne poslove sigurnosti, u koju stižu nova vozila, rukovodi Miljenko Radnić, bivši državni tajnik u MUP-u koji je u mandatu Ive Sanadera bio šef Odjela za osiguranje štićenih osoba.

Svjedočio na sudu

Te ga je pozicije, međutim, koštala ona famozna Sanaderova blindirana limuzina, za koju se sumnjalo da je kupljena novcem Fimi-Medije, a Radnić se tijekom suđenja našao i na klupi za svjedoke. Tom je prilikom negirao optužbe da je sudjelovao u kupovini odnosno izboru automobila u kojem se vozio Sanader.

Od 62 vozila, koliko ih se nabavlja ovim posljednjim natječajem, njih četiri namijenjena su za potrebe MORH-a, ali iz ovog Ministarstva nisu bili dostupni za komentar.

Poznato je samo da će u Ministarstvo obrane Republike Hrvatske otići četiri automobila više srednje klase, ali ne i kome su konkretno namijenjena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:15