NOVI POTEZI

Vlada: TV pretplata niža za 20 kuna, uskoro porez na imovinu

Građani će od 1. kolovoza plaćati za četvrtinu manju televizijsku pristojbu nego do sada, odlučila je Vlada na današnjoj sjednici.

Umjesto 80 kuna, koliko je domaćinstvo plaćalo TV pristojbu do sada, ona će po novom džepove građana mjesečno olakšati za 60 kuna, kazao je ministar kulture Božo Biškupić. Kao razlog tome naveo je pad kupovne moći građana.

VLADIN MJEROMETAR: Pratite kako premijerka ispunjava obećanja

Vlada je danas u Sabor uputila i svoj prijedlog mini-reforme u sustavu poreza na dohodak, koji, unatoč zahtjevu čelnika HSLS-a Darinka Kosora, ne obuhvaća i uvođenje stope od 50 posto na mjesečna primanja veća od 25.000 kuna. Sukladno Vladinom prijedlogu, sadašnje četiri stope poreza na dohodak – od 15, 25, 35 i 45 posto – zamijenile bi tri stope – od 12, 25 i 40 posto.

Građanima će to, tvrdi Ivan Šuker, potpredsjednik Vlade i ministar financija, donijeti ukupno 1,5 milijardi kuna više nego do sada, a od reforme će profitirati oko 1,5 milijuna građana. Njegova računica pokazuje da će građani s mjesečnim primanjima većim od 5.000 kuna dobiti 200 kuna više nego do sada, a onima s primanjima većim od 10.000 kuna u džepu bi trebalo ostati 122 kune.

Banski su dvori u saborsku proceduru uputili i izmjene Zakona o porezu na dobit, kojim se nastoje razdvojiti privatna i poslovna potrošnja vlasnika tvrtki. Mnogi su, naime, dosad koristili činjenicu što Hrvatska ima razmjerno nisku stopu poreza na dobit od 20 posto i kupnju jahti i automobila prikazivali kao poslovni trošak.

Po novome, kaže Šuker, to će moći jedino ako korištenjem vozila ostvare godišnji prihod od pet posto nabavne vrijednosti, a korištenjem plovila sedam posto. U protivnom, smatrat će se da su vozila i jahte kupljeni u privatne svrhe i država će im na to obračunati poreze, zaprijetio je Šuker.

Premijerka Jadranka Kosor otkrila je i da se u Ministarstvu financija radi na donošenju zakona o oporezivanju imovine, koji bi trebao biti gotovo do listopada.

Svrha je tog zakona, kazala je Kosor, oporezovati građane sukladno njihovoj stvarnoj ekonomskoj moći. U Vladi očekuju da se u izradu novog zakona uključe i jedinice lokalne samouprave, s obzirom da je porez na imovinu u svijetu uglavnom prihod lokalnih zajednica.

- Na cestama često vidimo vozila vrijedna tri i više milijuna kuna. To nam ne smeta, no svatko onda mora platiti i porez sukladno svojoj ekonomskoj snazi - kazala je Kosor.

Premijerka je izvijestila i o pregovorima sa sindikatima, te je izrazila očekivanje da će tijekom sutrašnjeg dana biti psotignut dogovor oko izmjena Zakona o radu, ili barem da će se dočći do stupnja kada je dogovor vrlo blizu. Vlada i sindikati su, naime, uzeli jednotjedni time-out tijekom kojeg je premijerka obećala da neće gurati izmjene ZOR-a te će sa sindikatima pokušati postići dogovor oko tog zakona.

Kosor je pohvalila i akciju Offside , te je izrazila nadu da će se u istrazi ići do kraja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:06