SUKOBI U KOALICIJI

VLADA U BLOKADI! Orepić najavio reformu, HDZ je hladno odbacio: 'Nas nitko ništa nije pitao'

Mostov ministar prekjučer najavio plan za smanjenje broja policijskih uprava, a već jučer je sve zaustavljeno
 EPH

?

Svaki projekt koji zadire u vanjski ustroj države ne može se raditi bez prethodnog dogovora s političkim partnerima, bez njegove prezentacije i bez da ga je Vlada prihvatila. HDZ nije protiv reforme lokalne uprave i samouprave, ali je to ogroman projekt u koji moramo ići zajednički - kaže HDZ-ov zastupnik Željko Fiolić, kojemu nije jasno kako bi se u pilot-projekt ukidanja ustroja koji slijedi županije krenulo s najvećim ministarstvom, što MUP sa 25.500 djelatnika jest, dok bi sva ostala ministarstva ostala na bazi županijskog teritorijalnog ustroja.

Ministar uvjeren u plan

Ministar Orepić predstavio je reorganizaciju cijele policije prema kojoj bismo umjesto 20 policijskih uprava dobili četiri podijeljene po regijama plus upravu za Grad Zagreb, korigirao bi se broj i organizacija policijskih postaja te uveo novi ustroj Ravnateljstva policije. Uvjeren je da će projekt koji je najavio građanima i proći.

Slična rješenja

- Dvije vlade prije ove imale su slična rješenja, a ja sam ideju detaljno razradio i krenuo u projekt. Njegova razrada ići će na Vladu i tu ne vidim nikakav problem. Sam prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko rekao je da podržava reforme. Imam potporu Vlade, a ne znam da bi izostala podrška HDZ-a, niti u to vjerujem - rekao nam je jučer ministar Orepić, koji je odlučan provesti reorganizaciju i pritom se poziva na potporu struke. Kaže da se u smislu funkcioniranja i odnosa policije prema građanima ništa neće promijeniti. - Smanjit će se broj onih koji zapovijedaju, a povećati broj onih koji rade - rekao je Orepić. Premda se ministar poziva na podršku Vlade za reorganizaciju MUP-a, iz nje smo dobili informaciju prema kojoj reforma policije nije bila ni na jednoj Vladinoj koordinaciji, niti je u Vladi održan ikakav sastanak na kojemu bi se dogovarala Orepićeva reforma. Čelnik Mosta Božo Petrov također tvrdi da zbog reorganizacije MUP-a neće doći do prijepora između Mosta i HDZ-a.

Velika glava, tanke noge

- Imamo veliku glavu, a mali trup. Želimo to ministarstvo učiniti puno operativnijim, a tu neće biti nikakvih dodirnih točaka s bilo kakvim preustrojem, regionalizacijom ili nešto slično. To je izvan doticaja s tom temom - rekao je Petrov.

- Smatramo da reorganizaciji treba pristupiti sveobuhvatno, s cjelovitim Vladinim projektom, koji bi obuhvatio teritorijalnu reorganizaciju lokalne uprave i samouprave, ali i drugih ministarstava. To treba biti veliki projekt koji će imati razrađene sve elemente, od tehnike i organizacije, preko pravne situacije, do financija - kaže Željko Fiolić iz HDZ-a, naglašavajući pritom da policija mora biti sustav kompatibilan s ostalim institucijama. Ističe kako je cijela državna uprava zrela za reformu, ali ona mora biti sustavna i smislena. U nadležnosti MUP-a je, primjerice, izdavanje javnih isprava i to treba uskladiti i s Ministarstvom uprave.

Nadalje, pitanje je što bi nova teritorijalna i unutarnja organizacija policije značila za suradnju kriminalističke policije s državnim odvjetništvima i sudovima, posebno prekršajnim. Oni su također bili ustrojeni prema županijskom ustroju, ali su se posljednjih godina sudovi, kao i tužiteljstva, međusobno spajali i okrupnjavali. Bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić najavljeni preustroj će “komentirati tek kada dobije više informacija od same ideje”.

- Do tada nema potrebe ništa komentirati. Ovdje se radi o još jednoj najavi bez podloge koje nije bilo u programu Vlade. Dobro je da će o reorganizaciji MUP-a biti javna rasprava. Naime, 2014. godine se na istoj ideji radilo više mjeseci, no pilot-projekti su pokazali da ona ne donosi uštede - rekao je bivši ministar policije Ostojić. HDZ-ov zastupnik Fiolić poručuje Orepiću da bi bilo dobro kada bi se okrenuo unutarnjim problemima MUP-a. Kaže kako postoje policijske postaje u kojima nema nikoga s višom stručnom spremom, da kriminalisti ne žele raditi u postajama jer im je tamo za pravi, terenski rad koeficijent, a time i plaća, znatno manji nego da se bave analitikom u Ravnateljstvu policije.

‘Promjene već nakon stranačkih izbora’

Na žalost, može se reći kako trenutačno najveći problem Vlade čak i nije toliko nedostatak sadržaja, koliko činjenica da Vlada jednostavno ne funkcionira. Vladu jednostavno nitko ne vodi. Nema koordinancije, nitko ne može autoritativno nametnuti neki sadržaj. U takvoj nefunkcionalnoj Vladi jednostavno je nemoguće onda provesti bilo koji jači projekt ili programski potez - prokomentirao je Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta reformske kapacitete i učinkovitost aktualne Vlade. Pritom je dodao i kako se upravo zbog nemogućnosti dogovora dva bloka unutar Vlade nakon izbornih unutastrančkih ciklusa mogu očekivati “preslagivanja u Vladi kako bi se prevladala takva blokada djelovanja”.

- Međutim, potrebno je reći kako i ovakva vlada, koja u stvari ništa ne radi i nije sposobna ništa raditi u nekom snažnijem obimu, može ovako nastaviti postojati još godinu i pol do dvije, a da gospodarstvo svejedno raste po stopi od oko dva posto godišnje.

Naime, trenutačno su vanjske prilike takve da i dalje prevladava niska cijena zaduživanja i kapitala, niske cijene energije i hrane, a naš turizam je zbog geopolitičkih razloga u usponu”, naglasio je Lovrinčević, dodajući kako ćemo se onda za dvije godine, kada se promijene povoljne eksterne okolnosti, sudariti sa zidom..

( Frenki Laušić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 01:18