ODRŽANA SJEDNICA

Vlada u hitnu proceduru uputila četiri zakona; Plenković: ‘Novi porez na dobit nije kažnjavanje uspješnih‘

- To je u biti jedan doprinos solidarnosti. Ovo je kriza koja zahtijeva od onih koji imaju više, da pomognu onima kojim imaju manje

Andrej Plenković

 Goran Mehkek/Cropix

Premijer Andrej Plenković izrazio je u četvrtak na sjednici Vlade uvjerenje da će sutrašnji Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje biti obilježen dostojanstveno te poručio da je žrtva branitelja trajno utkana u temelje hrvatske državnosti.

"To je naš državni blagdan i dan kada izražavamo poštovanje hrvatskim braniteljima čiju žrtvu nikada nećemo zaboraviti i koja je trajno utkana u temelje hrvatske državnosti", kazao je premijer na sjednici Vlade.

Vlada je putem Ministarstva hrvatskih branitelja organizacijski pripremila komemoraciju u Vukovaru koja će, rekao je, biti dostojanstvena te s puno poštovanje prema hrvatskim braniteljima i svima koji su dali najviše za slobodu i samostalnost Hrvatske.

Premijer će danas posjetiti Škabrnju i položiti vijenac kod Spomen obilježja za poginule u Domovinskom ratu. Sutra će veliki dio članova Vlade biti u Vukovaru, a dio članova u Škabrnji.

"Očekujem da će i brojni sugrađani iz Hrvatske i inozemstva doći ili u Vukovar ili u Škabrnju i još jednom se prisjetiti onih koji su nam omogućili slobodu, demokraciju i državu koju danas imamo", kazao je Plenković.

O novom porezu na dobit

Plenković je rekao da uvođenje dodatnog poreza na dobit nije kažnjavanje uspješnih, nego solidarni doprinos kojim će se izravno pomoći najslabijima.

"To je u biti jedan doprinos solidarnosti. Ovo je kriza koja zahtijeva od onih koji imaju više, da pomognu onima kojim imaju manje", rekao je Plenković.

Dodao je da je država svojim intervencionističkim mjerama "napravila ogromne iskorake i dala veliku potporu" te da smatra kako bi ovakva vrsta poreza bio "svojevrsni solidarni doprinos radi pravednije podjele tereta krize koja pogađa sve u društvu".

Naglasio je da se "ne radi o kažnjavanju onih koji su uspješni nego obrnuto, o preusmjeravanju dobiti onih koji imaju puno prema onima koji imaju manje".

"Poanta je da sva sredstva koja će se prikupiti iskoristimo u idućoj godini i kanaliziramo ih kao izravnu potporu onima koji su najslabiji", rekao je Plenković

"To je politička filozofija ovoga koraka", dodao je.

Kako je najavio, nakon sjednice vlade ministar financija Marko Primorac će opširnije predstaviti nacrt prijedloga zakona o dodatnom porezu na dobit koji se upućuje u javno savjetovanje.

Što se tiče najnovijih pokazatelja o inflaciji, Plenković je rekao da je međugodišnji rast cijena u listopadu od prosječnih 13,2 posto, najmanja stopa među članicama EU-a koje još nisu u europodručju, a da je Hrvatska u sredini među članicama unije kada se gleda kumulativna stopa inflacije u zadnjih 12 mjeseci od 9,4 posto.

Dodao je kako je bitno nastaviti s antiinflacijskim mjerama, kako bi se viša stopa inflacije koja je po njegovim riječima prije svega uzrokovana vanjskim elementima, spustila na 5,7 posto, što je vladina projekcija za 2023. godinu.

Plenković izrazio solidarnost s Poljskom

Plenković je u ime Vlade izrazio solidarnost s Poljskom i rekao da su upućene poruke podrške i sućuti poljskom predsjedniku, premijeru i narodu zbog eksplozije rakete u kojoj su izgubljena dva života u blizini granice s Ukrajinom, te kako očekuje utvrđivanje svih okolnosti incidenta.

"Želim izraziti u ime Vlade solidarnost s Poljskom. Uputili smo i poruke podrške i sućuti predsjedniku (Andrzeju) Dudi, premijeru (Mateuszu) Morawieckom, poljskom narodu zbog gubitka dva života nakon eksplozija koja se dogodila na istoku Poljske u blizini granice s Ukrajinom, a u jeku velikih raketnih napada Rusije na Ukrajinu i to diljem zemlje daleko od linije fronte", rekao je.

Kazao je da su zbog tog incidenta obavljene odgovarajuće konzultacije na Sjevernoatlantskom vijeću gdje je bio i hrvatski stalni predstavnik te da "u ovom trenutku nema indicija da će se aktivirati konzultacijski proces temeljem članka 4 Ugovora o Sjevernoatlantskom savezu".

Premijer je izjavio kako očekuje da se utvrde sve okolnosti incidenta, a pritom je osudio nastavak ruskih napada na Ukrajinu i izrazio potporu Kijevu.

"Ono što očekujemo, kao što je uobičajeno, da se naravno ispitaju sve okolnosti i utvrdi točno o čemu se radi, koji je to projektil, čiji je projektil, a pritom osuđujemo napade Rusije na Ukrajinu i izražavamo potporu Ukrajini u obrani svojeg teritorija, svoje slobode."

U utorak su u selu u Przewodowu, na istoku Poljske blizu granice s Ukrajinom, u eksploziji rakete poginule dvije osobe, što je izazvalo uzbunu u cijelom svijetu, budući da je projektil pao na članicu NATO-a koji napad na jednu članicu smatra napadom na cijeli Savez.

Poljska i NATO savez rekli su da je vjerojatno riječ o zalutalom projektilu ukrajinske protuzračne obrane, a ne o ruskom napadu, dok ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij ustraje na tome da eksploziju nije izazvala ukrajinska raketa.

U hitnu saborsku proceduru upućene izmjene nekoliko zakona

Radi jačanja sustava sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma, Vlada je sa sjednice u hitnu saborsku proceduru uputila izmjene četiri zakona te zakon vezan uz ovlast Vlade da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Sabora za vrijeme dok ne zasjeda.

U jedno saborsko čitanje upućene su tako izmjene i dopune Zakona o ustanovama, Zakona o udrugama, Zakona o zakladama te Zakona o trgovačkim društvima, a odnose se na mjere i aktivnosti temeljem Akcijskog plana za jačanje učinkovitosti hrvatskog sustava sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma, koji je Vlada usvojila u svibnju.

Akcijskim planom, rekao je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave Sanjin Rukavina, predviđeno je donošenje mjera i aktivnosti radi sprečavanja zlouporabe pravnih osoba u nezakonite svrhe te s ciljem transparentnosti podataka o pravnim osobama.

"U tom cilju bilo je potrebno uvesti mehanizme koji će osigurati provjeru svih podataka danih u fazi osnivanja pravne osobe te spriječiti osobe pravomoćno osuđene za kaznena djela pranja novca i financiranja terorizma da djeluju kao ravnatelji ustanova, osnivači udruga, zaklada, dioničari, udjelničari ili direktori. Pritom se uvodi zahtjev za provjeru kriminalne prošlosti tih osoba, uključujući provjeru ciljanih financijskih sankcija", naveo je Rukavina obrazlažući izmjene zakona.

Također, propisano je i da osobe ovlaštenje za zastupanje udruge, zaklade, strane udruge ili strane zaklade ne mogu obavljati tu funkciju ako su pravomoćno osuđene i za određena kaznena djela iz područja sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma.

Radi jačanja učinkovitosti hrvatskog pravnog sustava zaštite prava djece propisano je i da osnivač udruge i osoba ovlaštena za zastupanje udruge, koja je u izravnom doticaju s djecom, ne može biti osoba pravomoćna osuđena za neko od kaznenih djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta.

Izmjenama Zakona o udrugama i Zakona o zakladama odgovarajuće je uređen i kontrolni mehanizam za provjeru svih podataka danih u fazi osnivanja pravne osobe te je tako dodatno propisana dužnost nadležnog upravnog tijela da radi utvrđivanja činjenica danih u izjavi po službenoj dužnosti provjeri točnost tih podataka u odgovarajuću službenoj evidenciji.

"Isto tako propisano je da se postojanje zapreke i izrečene mjere upisati u registre, čime se doprinosi transparentnosti podataka o pravnim osobama", istaknuo je Rukavina.

Zakoni su u hitnu proceduru upućeni jer je njihovo donošenje predviđeno u IV. kvartalu ove godine, a u hitnu je proceduru, radi osiguranja kontinuiteta državne vlasti, upućen i prijedlog zakona o ovlasti Vlade da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskoga sabora.

Ta se ovlast Vladi daje najviše na godinu dana, a prestaje joj 10. prosinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:43