REAKCIJA NA POSKUPLJENJE

Vlada u ponedjeljak donosi nove mjere za ublažavanje rasta cijena goriva: Evo što se očekuje

Vlada je već ranije nizom intervencija smanjila trošarine na benzin za ukupno 80 lipa po litri te na dizel za ukupno 40 lipa po litri

Andrej Plenković i Davor Filipović

 Damjan Tadic/Cropix

Vlada će u ponedljak ujutro na telefonskoj sjednici donijeti nove mjere za ublažavanje rasta cijena motornih goriva. Kako smo već ranije objavili, to će biti reakcija Banskih dvora na neslužbene najave da bi od utorka vozače na crpkama trebale dočekati nove cijene. Bez nove, sutrašnje intervencije Vlade, cijena litre eurosupera 95 s trenutnih 13,50 porasla bi, prema tim najavama, na 14,20 kuna, a cijena litre eurodizela s 13,08 na čak 14,52 kune.

Za očekivati je da će Vlada još jednom smanjiti trošarine. Vlada je, podsjetimo, već ranije nizom intervencija smanjila trošarine na benzin za ukupno 80 lipa po litri, te na dizel za ukupno 40 lipa po litri. Konačni manevarski prostor za daljnje smanjenje trošarina sada iznosi samo 21 lipu za dizelska goriva, odnosno 40 lipa za benzine. Dalje od toga Vlada, sve da hoće, ne smije jer je direktivom EU-a propisan najniži dozvoljeni iznos trošarina na goriva.

Naši sugovornici iz Banskih dvora napominju da Vlada rast maloprodajne cijene goriva ne može ublažiti niti eventualnim smanjenjem PDV-a, jer europske direktive ne predviđaju snižene stope PDV-a na motorna goriva. Uostalom, ministar financija Zdravko Marić već je nekoliko puta upozorio na tu činjenicu.

Treći put kojim Vlada može krenuti, jasno, dodatno je ograničenje iznosa maksimalno dopuštenih marži trgovaca. Uz to što je nedavno ograničila marže za dodatnih 10 lipa, pa one sada iznose najviše 65 lipa po litri goriva.

Nakon sjednice Vlade premijer Andrej Plenković, skupa s ministrima Zdravkom Marićem i Davorom Filipovićem održat će konferenciju za novinare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2024 03:39