NOVI ZAKON

Vlada: Udžbenike će birati roditelji i trajat će četiri godine

Novim su zakonom o udžbenicima za osnovnu i srednju školu zabranjene i donacije nakladnika školama čime se smanjuje mogućnost korupcije
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Zakon o udžbenicima za osnovnu i srednju školu te natječaj za prodaju brodogradilišta Uljanik bile su dvije glavne teme sjednice Vlade održane danas.

- Udžbenici će vrijediti najmanje četiri godine što omogućuje njihovo nasljeđivanje. Novim će se zakonom ukloniti i stihija izazvana različitim odabirom udžbenika kod nastavnika - objasnio je ministar obrazovanja Radovan Fuchs koji ističe da će se novom odredbom 'uvesti više reda u školske torbe'.

Udžbenike po kojima će djeca učiti birat će škole, ali i Vijeća roditelja. Ukoliko između njih ne bude dogovora uzet će se 'najpopularniji' udžbenik u školama te županije.

Novim su zakonom zabranjene i donacije nakladnika školama čime se smanjuje mogućnost korupcije.

- Predviđeno je i određivanje obaveznih i tzv. neobaveznih nastavnih sredstava čime će se reducirati velik broj pomagala tijekom nastave, ali i oformiti udžbenički standard kojim se definiraju tehničke karakteristike udžbenika - pojasnio je Fuchs te dodao kako će Ministarstvo odrediti maksimalnu cijenu udžbenika.

Na sastanku je dogovoreno i financiranje osnovnih i srednjih škola za koje je izdvojeno 1,6 milijardi kuna, centara za socijalnu skrb (112 milijuna kuna), domova za starije (275 milijuna kuna), zdravstva (509 milijuna) te vatrogastvo (334 milijuna kuna). Ukupan iznos navedenih sredstava je 2,8 milijardi kuna, to jest tri posto veći nego lani.

Vlada je odlučila i kako će raspisati natječaj za prodaju nešto manje od 60 posto dionica pulskog Uljanika čija se početna vrijednost procjenjuje na 397,49 milijuna kuna. Posebnom će se odlukom regulirati prodaja 25 posto dionica radnicima Uljanika.

U postupku javnog prikupljanja ponuda Vlada će prodati 1.324.960 dionica, ili 59,25 posto, a početna će cijena biti 397,49 milijuna kuna. Radnicima uljanika ostaje 559.064 dionice, ili 25 posto dionica iz portfelja Hrvatskog fonda za privatizaciju.

Isto tako, na sastanku je poručeno upravi Brodosplita da do 15. veljače raspiše natječaj za prodaju stopostotnog udjela u brodogradilištu i to po cijeni od 18,16 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 17:19