5,9 MILIJARDI KUNA

Vlada uredbom osigurala stabilne cijene električne i toplinske energije za kućanstva i poduzetništvo

Uredbom se detaljno propisuje koliko će struju plaćati građani, poduzeća, javne institucije, veliki, srednji, mali i mikro poduzetnici

Andrej Plenković

 Damjan Tadic/Cropix

Vlada je na sjednici u četvrtak uredbom o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije osigurala stabilne cijene električne i toplinske energije za kućanstva i poduzetništvo, a vrijednost te mjere je 5,9 milijardi kuna.

Vlada je tom uredbom, koja će se primjenjivati od početka listopada ove godine do kraja ožujka iduće godine, utvrdila cijenu radne energije za kućanstva i poduzetništvo, te utvrdila da krajnja cijena toplinske energije, koja uključuje naknade i PDV, za krajnje kupce na toplinskim sustavima, u predstojećoj ogrjevnoj sezoni ostaje nepromijenjena odnosno ostaje ista kao i sada.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović istaknuo je kako se uredbom detaljno propisuje koliko će struju plaćati građani, poduzeća, javne institucije, veliki, srednji, mali i mikro poduzetnici.

Filipović je iznio i današnje podatke s referentnih burzi prema kojima je cijena električne energije na 631 euro po megavatsatu (MWH).

"A naši građani plaćat će i više od deset i pol puta manju cijenu nego predviđaju burzovna kretanja", rekao je ministar, dodajući i kako će javne institucije i poduzetnici s potrošnjom do 250.000 kWh plaćati oko deset puta manje nego li je trenutna cijena na burzama.

Istaknuo je kako je uredba obuhvatila sve javne institucije, kao i vodovode, što je važno i kako povećani troškovi za struju ne bi utjecali i na povećanje cijena vode.

Također je naglasio i kako za 159 tisuća građana neće doći do povećanja cijena toplinske energije.

Inače, uredbom je Vlada za električnu energiju utvrdila cijenu radne energije za kućanstva i poduzetništvo, kao i detaljno pobrojala 15-ak skupina kupaca iz kategorije poduzetništvo za koje je također propisana cijena električne energije. Riječ je o ustanovama, udrugama i zadrugama, općinama, gradovima i županijama i pravnim osobama kojima je osnivač jedinica lokalne ili područne (regionalne) samouprave, pružatelima vodnih usluga, vjerskim zajednicama, turističkim zajednicama, kaznionicama, zatvorima i odgojnim zakonima, kao i predškolskim ustanovama, školama, visokim učilištima, davateljima poštanskih usluga, Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) i Hrvatskoj izvještajnoj novinskoj agenciji, komunalnim subjektima, komorama i drugim strukovnim, gospodarskim i profesionalnim udruženjima, uključujući sindikate, tijelima državne uprave i drugim državnim tijelima, itd.

Uredbom je Vlada utvrdila i da krajnja cijena toplinske energije, koja uključuje naknade i poreza na dodanu vrijednost, za krajnje kupce na toplinskim sustavima, u predstojećoj ogrjevnoj sezoni ostaje nepromijenjena odnosno ostaje ista kao i sada.

Kako je u uvodnom dijelu sjednice istaknuo premijer Andrej Plenković, Vlada se mjerama koncentrirala prije svega na električnu energiju.

Tako je za kućanstva ograničena cijena električne energije na 59 eura po megavatsatu (EUR/MWh) i tako fiksirana ostaje u razdoblju od 1. listopada 2022. do 31. ožujka 2023. godine.

Riječ je o cijeni za kućanstva s polugodišnjom potrošnjom do 2.500 kWh (kilovatsati), dok će sve što potroše iznad toga (iznad 2.500 kWh) cijena će biti 88 EUR/MWh.

Financijska težina te mjere je 3,1 milijardu kuna (412 milijuna eura), istaknuo je premijer.

Naglasio je i kako smatraju da se u ovakvim okolnostima niz subjekata ne može tretirati kao da su gospodarski subjekti - dječji vrtići, škole, fakulteti, bolnice, domovi za starije i nemoćne, udruge, vjerske zajednice, općine, gradove, županije, državne institucije, komunalna poduzeća, itd.

Njima smo osigurali jeftiniju električnu energiju nešto veću od prosječne cijene za kućanstva - iznosi 62 EUR/MWh, istakno je premijer, dodajući da je vrijednost te mjere milijardu kuna.

Objasnio je i kako se kod poduzetništva napravila gradacija.

Tako se za poduzetništvo s polugodišnjom potrošnjom do 250.000 kWh ide s jeftinijom cijenom po jedinstvenoj tarifi i ona iznosi 0,5295 kuna po kWh, a za potrošnju iznad 250.000 kWh cijena po jedinstvenoj tarifi iznosit će 1,6176 kn/kWh, a za one s višom i nižom tarifom iznosit će 1,7215 u višoj i 0,8447 kn/kWh u nižoj tarifi.

Prosječna cijena za njih tako iznosi 180 EUR/MWh, istaknuo je Plenković

Treća kategorija su veliki potrošači - oni koji troše više od 2,5 gigavatsati (GWh), za koje prosječna cijena iznosi 230 EUR/MWh.

Vrijednost te zadnje mjere je 266 milijuna kuna, naveo je premijer.

Istaknuo je i kako će se u uredbi jasno propisati da će oni ugovori koji su sklopljeni u zadnje vrijeme kao novi i zaključeni s višom cijenom pasti na propisane plafone, dok će postojeći ugovori s povoljnijom cijenom vrijediti dok su sklopljeni. Novi ugovori moraju u definiranom razdoblju do kraja ožujka 2023. biti u okviru gabarita uredbe, istaknuo je Plenković, naglašavajući da se svaki put išlo u korist potrošača.

Uredbom je ograničena odnosno ostaje nepromijenjena cijena toplinske energije za sve toplinske sustave u predstojećoj ogrijevnoj sezoni, čime je obuhvaćeno oko 160.000 kupaca.

Vrijednost te mjere je gotovo 1,5 milijardi kuna.

Premijer je podsjetio i da su cijene plina za kućanstva ograničene do 31. ožujka 2023. godine.

"Građani mogu biti mirni - cijene za kućanstva ostaju ograničene do 1. travnja 2023. godine", istaknuo je.

Najavio je da će Vlada idući tjedan, kada će ponovno mijenjati uredba o cijenama naftnih derivata, regulirati i cijenu ukapljenog naftnog plina u bocama (propan-butan).

Također je istaknuo i kako će se ići s mjerama i za građane koji se griju na drva ili druge oblike grijanja.

Tako je s Hrvatskim šumama dogovoreno povećanje plana ogrjevnog drva s milijun na 1,1 milijun prostornih metara, uz dodatni popust - s pet na 20 posto po kubiku.

Očekuje se da će tu mjeru koristiti oko 35.000 korisnika, a njena je vrijednost 32 milijuna eura, istaknuo je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:32