KAKO ONI NAMA, TAKO I MI NJIMA

VLADA UZVRAĆA UDARAC SLOVENIJI 'Ograničit ćemo rad svim državljanima zemalja EU koje su i nama uvele zabrane'

Slovenci ni nakon 1. srpnja u Hrvatskoj neće moći tražiti posao
Zagreb, 120412.Markov trg.Banski dvori.Redovita sjednica vlade.Na slici: Mirando Mrsic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Državljani članica EU koje su ograničile pristup Hrvata svom tržištu rada, u Hrvatskoj će se suočiti s istim ograničenjima. Odlučila je to danas Vlada, usvojivši Uredbu o privremenoj primjeni pravila o radu državljana članica EU i njihovih obitelji.

Vlada je time u djelo provela ranije najave ministra rada Miranda Mrsića da će uzvratiti reciprocitetom onim članicama Unije koje i nakon ulaska Hrvatske u EU budu ograničavale pristup hrvatskih državljana svom tržištu rada. Te su zemlje kao glavni razlog za svoje odluke navele teško stanje na vlastitom tržištu rada i veliku nezaposlenost u Hrvatskoj. No, službeni je Zagreb sada uzvratio udarac, koristeći iste argumente.

„Kako oni nama, tako i mi njima“, kazali su nam u Vladi.

„Imajući u vidu stanje na tržištu rada Hrvatske i mogućnost danu propisima, ocijenjeno je kako je potrebno privremeno ograničiti zapošljavanje onih državljana članica EU ukoliko su one zbog zaštite svog tržišta rada uvele prijelazna razdoblja za Hrvatsku“, obrazložio je Mrsić Vladinu odluku.

To, primjerice, znači da Slovenci ni nakon 1. srpnja u Hrvatskoj neće moći tražiti posao, osim ako to, naravno, nije regulirano nekim drugim propisom. Slovenska je vlada, naime, nedavno donijela odluku kojom se hrvatskim državljanima ograničava pristup slovenskom tržištu rada, odnosno po kojoj će se Hrvati, bez obzira na članstvo njihove zemlje u EU, i dalje tretirati kao državljani trećih zemalja kada je riječ o mogućnosti zapošljavanja u „deželi“.

Osim Slovenije, pristup hrvatskih državljana svom tržištu rada, prema podacima iz Vladinih krugova, ograničile su i Nizozemska, Velika Britanija, Austrija, Njemačka, Španjolska i Belgija. Zagreb još ne zna kakvu su odluku donijele Francuska, Italija i Portugal. Ostale članice, kako sada stvari stoje, neće ograničavati slobodu kretanja hrvatske radne snage.

Banski su dvori tu odluku donijeli samo četiri dana prije nego što Hrvatska i službeno postaje 28. članica EU. Vladina uredba na snagu stupa 1. srpnja, kada bi Ministarstvo rada, MUP i MVP na svojim internetskim stranicama trebali objaviti popis recipročnih mjera. Prije toga, Vlada će o svojoj odluci obavijestiti predstavnike tih zemalja. Vladine mjere ograničavanja pristupa hrvatskom tržištu rada na snazi ostaju sve dok te članice EU budu primjenjivale iste mjere prema hrvatskim državljanima.

Inače, današnja sjednica Vlade, posljednja redovna prije ulaska u Uniju, orijentirana je na 'brušenje' posljednjih detalja vezanih uz članstvo u EU.

Neven Mimica od ponedjeljka postaje povjerenik Europske komisije za zaštitu potrošača

Na kraju današnje sjednice Vlade, premijer Zoran Milanović zahvalio je na suradnji Nevenu Mimici, dosadašnjem potpredsjedniku Vlade.

Mimica, naime, od ponedjeljka postaje povjerenik Europske komisije za zaštitu potrošača, pa mu je današnja sjednica Vlade ujedno bila i posljednja. No, njegova komunikacija sa Zagrebom, kazao je Milanović, nastavit će se i u budućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:24