SVE JAVNE NABAVE - ONLINE

Vlada vraća 6% nameta telekomima! A vratili su i službene kartice

 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - Vlada je odlučila po hitnom postupku reprizirati šest posto nameta mobilnim operaterima, ne bi li na taj način osigurala oko 300 milijuna kuna godišnje u državnu kasu.

Namet od šest posto osnovice prihoda je prije 12 dana ukinut, a sada je brzopotezno vraćen kako bi se, kako objašnjavaju u Vladi, osigurao značajniji fiskalni učinak.

U Vladi smatraju kako namet neće imati značajniji utjecaj na standard s obzirom da nije riječ o osnovnim životnim potrebama, a ne vjeruju ni kako će imati negativan utjecaj na tržište elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga.

Predloženi zakon bi na snazi trebao ostati do 30. lipnja 2013. godine, točnije do ulaska u Europsku uniju , a moguće su i korekcije.

- Motivi i koncept su nam jasni, u vremenima krize potrebna je veća solidarnost, a mobilni operateri imaju velike profite. No, to nije naš jedini motiv, da jest - bila bi to distorzija tržišne utakmice - izjavio je premijer Zoran Milanović .

Radimir Čačić je potvrdio kako očekuju ozbiljne razgovore, te je poručio kako 'ni Vlada nije bez grijeha', a ministar financija Slavko Linić je izjavio kako su mobilni operateri već uputili neke prijedloge.

Vlada je odlučila i uvesti reda i u to tko sve može koristiti službeni automobil i vozača te mobitel ali i kreditnu karticu. Vladi će trebati 40 automobila manje jer je ukinula državne tajnike, ali kreditne kartice, koje je Jadranka Kosor ukinula, su vraćene jer ih 'sve moderne države uvode'. Pravi razlog leži u tome što je državnim službenicima neugodno kada vani nešto moraju platiti.

- U dvije godine nam se događalo da službenici koji idu van ne mogu ništa platiti kreditnom karticom nego svežnjevima novca. No kartica je stvar povjerenja i ne smije biti privilegija nego sredstvo plaćanja - pojasnio je Milanović potez svoje Vlade.

Vlada će inzistirati na transparentnosti i jasnoći u poslovanju, poručio je Milanović te dodao:

- Kako ćemo se ponašati, trošiti, kako ćemo to pravdati, koliko ćemo biti transparentni, samo po tome će nas vrednovati, a ne po onome što piše u ovoj odluci, koja je opravdano predmet interesa javnosti - rekao je premijer.

Prema odluci, pravo na 24-satno korištenje službenog automobila sa službenim vozačem imaju članovi I. i II. skupine državnih dužnosnika, a oni iz III. pravo na korištenje automobila imaju isključivo za službene potrebe. U prvoj se nalaze članovi Vlade, u drugoj predstojnik Ureda predsjednika Vlade, zamjenici ministra, glavni tajnik Vlade i predstojnik državnog ureda.

Svi državni dužnosnici imaju pravo na korištenje službenih mobitela, a oni moraju biti međusobno umreženi.

Mimica je naglasio da je umrežavanje mobilne telefonije za cijelu državnu upravu sljedeći projekt unutar sustava objedinjene javne nabave kako bi se smanjili troškovi njihova korištenja.

- Sve javne nabave morat će biti na internetu - istaknuo je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 19:19