GLAVNA TAJNICA VIJEĆA EUROPE

VLADA ZAPLJESKALA MARIJI PEJČINOVIĆ BURIĆ 'Možemo biti ponosni na njezino ostvarenje, na veliku potporu koju je dobila'

Marija Pejčinović Burić
 Goran Mehkek / CROPIX

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je na početku sjednice vlade još jednom čestitao Mariji Pejčinović Burić na izboru za glavnu tajnicu Vijeća Europe i rekao da se radi o fantastičnom postignuću na koje svi mogu biti ponosni.

"Ovo je najveći međunarodni, politički i diplomatski uspjeh kada je riječ o izboru bilo kojeg predstavnika RH u međunarodne institucije", rekao je Plenković.

"Mislim da možemo biti ponosni na njezino ostvarenje, na veliku potporu koju je dobila, možemo biti ponosni na međunarodni položaj i ugled Hrvatske u vanjskopolitičkom smislu, u međunarodnim odnosima, u vrijednostima koje dijelimo", rekao je premijer.

Plenković je dodao da je pobjeda Marije Pejčinović Burić svojevrsna pobjeda srednje, istočne i jugoistočne Europe jer je ona prva glavna tajnica Vijeća Europe iz tog dijela kontinenta.

Rekao je i kako je diplomacija, pri čemu je posebno naglasio onu parlamentarnu, posljednjih mjeseci "poprilično u tišini" radila na izboru Pejčinović Burić za glavnu tajnicu. Zahvalio je pritom svim hrvatskim veleposlanicima i hrvatskim parlamentarnim delegacijama u Vijeću Europe, posebno ovoj aktualnoj, na velikom doprinosu tome i na kontiniutetu rada u VE od hrvatskog primitka 1996. godine.

Istaknuo je da je Hrvatska odličan dojam ostavila i tijekom šest mjeseci predsjedanja tom organizacijom prošle godine.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić izabrana je u srijedu u Strasbourgu za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe.

Pejčinović Burić je dobila 159 glasova, dok je njezin protukandidat belgijski šef diplomacije Didier Reynders završio sa 105 glasova.

Pejčinović Burić nije bila u četvrtak na sjednici vlade, jer je još u Strasbourgu, ali joj je cijela vlada na kraju premijerova obraćanja zapljeskala na izboru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:58