NOVI 'POTENCIJALNI PROBLEM' ZA HDZ

Vlada želi odgoditi ulazak Biance Matković u Sabor

Njezin najavljeni povratak u Sabor aktualizirao je špekulacije da će s bivšim premijerom i još nekoliko HDZ-ovaca ugroziti većinu Jadranke Kosor

ZAGREB - Zbog Ive Sanadera u HDZ-u ponovno uzbuna - njemu odana i bliska Bianca Matković podnijela je ostavku na mjesto državne tajnice i predsjedniku Sabora najavila aktiviranje svog saborskog mandata kad je Vlada razriješi.

Njezin najavljeni povratak u Sabor ponovno je aktualizirao špekulacije da će s bivšim premijerom i još nekoliko njegovih HDZ-ovaca osnovati Klub zastupnika te ugroziti većinu Jadranke Kosor.

Premda u HDZ-u tvrde kako se ne boje njezina povratka, činjenica je da Vlada na današnjoj sjednici nije razriješila Biancu Matković iako je to mogla učiniti jer je ona, kako doznajemo, podnijela zahtjev u roku. Naši izvori tvrde kako postoji velika mogućnost da se njeno razrješenje odgodi do izglasavanja proračuna.

Neće rušiti Vladu

Sanader, koji se, pak, danas opet nakratko pojavio u Saboru, tvrdi:

- Ne osnivam Klub zastupnika i ništa nemam s aktiviranjem mandata Biance Matković. Isto dolazi i iz krugova bliskih Bianci Matković.

- Bianca ostaje članica HDZ-a, neće rušiti Vladu, niti će sudjelovati u osnivanju bilo kakvih klubova - doznajemo. Također, nije bilo nikakve svađe između nje i premijerke, kako se špekuliralo. Međutim, tajming povratka Biance Matković u saborske klupe itekako je znakovit. Naš izvor tvrdi kako se Bianca vratila jer je dobila jasan signal od Sanadera da to učini. Zbog svega toga iz HDZ-a su se danas cijeli dan širile kontradiktorne informacije.

Lojalni Krešimir Ćosić

Jedni su tvrdili da je sve dogovorila s premijerkom, a drugi da će Vlada rastezati s njezinim razrješenjem, što se nakon današnje sjednice pokazalo točnim. Čak i ako neće osnovati svoj Klub, Sanader ovakvim “okupljanjem” svojih ljudi na Markovu trgu itekako može HDZ držati u stalnoj neizvjesnosti. To više jer za 13 dana dolazi na red izglasavanje proračuna, za što Vladi Jadranke Kosor, prema novom Ustavu, treba 77 ruku. Do tada bi B. Matković već trebala sjediti u saborskim klupama, osim ako HDZ ne odluči drukčije, a oni će, po svemu sudeći, “jako dobro” razmisliti hoće li joj dopustiti da se vrati u Sabor i tako iz klupa izbaci stranci lojalnog Krešimira Ćosića.

Vladimir Šeks prije mjesec dana izričito je rekao da se B. Matković ne može vratiti u Sabor, a danas je HDZ izbjegao jasan odgovor. O tome će, kažu Šeks i Andrija Hebrang, odlučivati nadležna saborska tijela, u skladu sa zakonom.

HDZ-ovci javno tvrde kako se ne boje povratka B. Matković jer vjeruju da će ostati odana stranci i da neće pretrčati Sanaderu.

- Ne bojim se da bi dugogodišnja članica i aktivistica HDZ-a mijenjala Klub, stranačke boje se ne mijenaju bez velikih razloga. A ja takvih razloga ne vidim - naglašava Hebrang.

Šeksov poučak

Da bi Sanader srušio većinu na proračunu, uz njegov glas, treba mu još pet zastupnika. Njegov prijatelj Jerko Rošin tvrdi kako ne zna ništa o osnivanju Kluba sa Sanaderom, ali i znakovito dodaje:

- Moj status u Saboru ostaje isti, ostajem u HDZ-u dok je sve ovako.

Karijera joj je pala čim je pao i Ivo Sanader

SPLIT/RIJEKA - Bianca Matković rođena je 1974. u Villingen-Schwenningenu u Njemačkoj. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, nakon čega je završila i Diplomatsku akademiju pri Ministarstvu vanjskih poslova RH. Od 2007. polaznica je poslijediplomskog specijalističkog studija “Pravni i gospodarski okviri poslovanja u EU” na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Od 1997. zaposlena je u Ministarstvu vanjskih poslova. Od 2003. do 2008. bila je predstojnica Ureda predsjednika Vlade RH. Godine 2007. izabrana je za zastupnicu u Hrvatskom saboru, a 2008. postaje državnom tajnicom za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija. Iste godine preuzima i dužnost koordinatorice svih aktivnosti za izvršenje obveza u procesu pristupanja RH Europskoj uniji.

Bila je članica Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i Središnjeg odbora HDZ-a te predsjednica Zajednica žena Hrvatske demokratske zajednice “Katarina Zrinski”. Obnašala je i dužnost ministrice u Vladi Ive Sanadera.

Do sad je obnašala dužnost državne tajnice u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija te glavne koordinatorice za praćenje aktivnosti vezanih uz pregovore s EU, te ministrica.

Nakon što je prestala biti ministrica, radila je kao državna tajnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:42