HDZ I PARTNERI

Vladajući postigli dogovor oko HGK, Hrebak: ‘Većina u Saboru nije upitna, nikada ni nije bila‘

Kako Jutarnji list doznaje, parlamentarna većina odbit će prijedlog Mosta, koji je tražio izmjenu Zakona u samo jednom članku
Dario Hrebak
 Damjan Tadić/Cropix

Vladajuća većina postigla je dogovor oko Hrvatske gospodarske komore (HGK) zbog koje je prošli tjedan u Saboru oporba napustila sabornicu i srušila kvorum, a zbog pitanja obvezne članarine i liberalni partneri HDZ-a su negodovali, pa je zadnji sastanak koalicije bio poprilično buran i spominjali su se čak i prijevremeni izbori.

Kako Jutarnji list doznaje, parlamentarna većina odbit će prijedlog Mosta, koji je tražio izmjenu Zakona u samo jednom članku da se ukine obvezna članarina HGK, te će svojim zaključkom obvezati Vladu da u roku nekoliko mjeseci, ne više od pola godine, izradi svoj prijedlog Zakona koji bi išao u smjeru postepenog ukidanja obvezne članarine za HGK.

Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak potvrdio nam je da je postignut dogovor oko HGK, koji bi se trebao potvrditi i na današnjem koalicijskom sastanku u 13 sati.

- Vladajuća većina nije upitna i nikada ni nije bila, a mi kao partneri uvijek razgovaramo i premijer nas okuplja češće nego prije i to jako cijenim. Zadnjih nekoliko dana nisam htio davati izjave oko HGK jer mi nije bio cilj politički se promovirati nego smo intenzivno radili na prijedlogu zaključka koji će biti na korist svih poduzetnika – poručuje Hrebak.

Taj zaključak, dodaje, bit će takav da će se odbiti „populistički” prijedlog Mosta, jer sustavno rješavanje problema HGK ne može se dogoditi preko noći.

- Vladajuća većina obvezat će Vladu da u idućih nekoliko mjeseci, ne duže od šest mjeseci, pripremi prijedlog Zakona o sveobuhvatnoj reformi HGK jer se taj Zakon nije mijenjao od 1991. čime će se komora približiti tržištu. A Klub zastupnika HSLS-a i Reformista tome će doprinijeti sa svojom inicijativom da se ide u mjeru postepenog ukidanja obvezne članarine i reformiranja HGK. O detaljima ćemo više reći kada o tome budemo razgovarali sa svim partnerima, a želimo postići visoko suglasje oko reforme u koju idemo – poručuje Hrebak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:16