IZBORNI DEBAKL

VLADALI SU SLAVONIJOM, BILI VAŽAN FAKTOR I U SABORU, A SADA IM PRIJETI GAŠENJE Nekad utjecajna stranka izgubila vlast u županiji nakon 12 godina

Ivan Anušić (na fotografiji sa suprugom) vratio je HDZ na vlast u županiji nakon 12 godina. U njegov izborni stožer došli su mu čestitati i emisari HDSSB-a...
 Emica Elvedji/Hanza Media

Ivan Anušić novi je osječko-baranjski župan. Predsjednik HDZ-a Osječko-baranjske županije i njihov saborski zastupnik uspio je nakon 12 godina vladavine HDSSB-a vratiti županiju u okrilje HDZ-a.

Do sada uspješni načelnik Osijeku susjedne općine Antunovac, uspio je u tri i pol godine, koliko je na čelu županijskog HDZ-a, konsolidirati stranku i vratiti je na vlast, za što je u dva kruga lokalnih izbora morao biti bolji od aktualnog župana Vladimira Šišljagića. Anušić je dobio 51,96 posto glasova, a Šišljagić 45,43 posto.

- Ovo je rezultat rada i velikog odricanja mene, mog stožera i moje obitelji. On nije došao sam od sebe, jer sam 3,5 godine konsolidirao HDZ na području županije, mijenjao njegov smjer, odmicao HDZ od nekih stvari koju mu nisu išle na čast i u tome smo uspjeli, jer su mještani županije to prepoznali. Županiju ćemo sada napraviti još boljom, surađivat ćemo sa svim načelnicima i gradonačelnicima te im biti konekcija prema Vladi i pomagati sve projekte neovisno kojoj stranci pripadali - istaknuo je u pobjedničkom tonu novi župan, kojemu su u pohode vrlo brzo stigli i HDSSB-ovi emisari predvođeni predsjednikom te stranke Draganom Vulinom. Inače, u Osijeku se već danima spekulira da bi se ostaci ostataka HDSSB-a u dogledno vrijeme mogli vratiti u HDZ, iako to iz njihove stranke za sada demantiraju.

Veliko je slavlje bilo u HDZ-ovu taboru unatoč velikoj sparini koja je vladala u dvoranama hotela Osijek, jer su se pobjedniku došle pokloniti stotine prijatelja, članova i simpatizera stranke. Anušić je u pobjedničkom govoru poslao i prilično oštru poruku načelnicima i gradonačelnicima u županiji.

- Moja vrata svima su otvorena, a oni koji ne budu radili posao kako treba imat će moj posjet u svojoj općini i gradu. Neću im dopustiti da ne odrade projekte zato što ne žele, ne znaju ili ne mogu, nego ću im biti potpora. Kontrolirati i raditi, poticati sve da rade svoj posao i ne traže izlike, a onda dva mjeseca prije izbora podijele uskrsnice, par letaka ili kronika. Toga više neće biti, nego red i rad, a onda ćemo 2021. vidjeti kako će prolaziti oni koji ne budu radili svoj posao. Politika i politikantstvo, naslovnice me ne zanimaju - poručio je Anušić, čije zadovoljstvo nije pokvario ni neuspjeh Ivane Šojat u utrci za gradonačelnicu Osijeka.

- Ivanin rezultat će za četiri godine biti pobjednički i kandidat koji izađe bit će novi gradonačelnik Osijeka - rekao je Anušić, kojemu je dosadašnji župan čestitao na pobjedi iako mu sigurno nije lako nakon osam godina napustiti Trg Ante Starčevića.

- Gospodin Anušić je dobio povjerenje stanovnika Osječko-baranjske županije, na čemu čestitam i njemu i HDZ-u. Vjerujem da će nastaviti projekte koji su započeti, kao i one iz najavljenog Projekta Slavonija. Mi ćemo i dalje raditi na projektima, razvoju i prosperitetu županije. Mislim da raspad HDSSB-a nije utjecao na ovakav rezultat, a Snaga Slavonije i Baranje nastavlja raditi kao nezavisna platforma - istaknuo je Šišljagić, dodavši da ne strahuje od odljeva svojih vijećnika prema HDZ-u, o čemu se na veliko priča. Anušić je, inače, već nakon prvog kruga rekao da je većinu u Županijskoj skupštini već osigurao.

S njima će sigurno biti četiri HDSSB-ova vijećnika, a navodno i neki sa Šišljagićeve liste. Novi župan poručio je da su dobro došli svi koji žele raditi za dobrobit županije, pa čak i ako su iz SDP-a, HNS-a i HDSSB-a. Njegov prvi potez, pak, bit će sjednica Vlade RH u Osijeku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 23:55