SABOR O INICIJATIVI 'U IME OBITELJI'

'VLADI SU PREČI ŽELUCI, NEGO DA SE BAVI STRAŽNJICAMA' Ingrid Antičević o referendumu o braku

Inicijatori su u lipnju Saboru predali gotovo 750 tisuća potpisa građana koji traže da se brak Ustavom definira isključivo kao životna zajednica muškarca i žene
 CROPIX

ZAGREB - Iako je saborski Odbor za Ustav jednoglasno danas usvojio zaključak kojim traži od Vlade provjeru broja i vjerodostojnosti potpisa koje je inicijativa 'U ime obitelji' prikupila za raspisivanje referenduma o braku, pojavile su se nove dvojbe oko tog referenduma. Odbor je naime, od organizatora refereduma zatražio da se očituju što je točno pisalo u tekstu referendumskog pitanja.

Građani su naime, potpise davali na pitanje 'Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?', a u zahtjevu koji su uputili u Sabor pojavljuje se i novi odlomak. U njemu se navodi „predlaže se da neposrednom voljom naroda izglasana odredba u Ustavu da je brak životna zajednica žene i muškarca bude uglavljena u članak 62. stavak 2. Ustava“.

Odbor je stoga zatražio od organizatora da se očituju je li konkretni članak Ustava, u kojem bi trebala stajati definicija braka kao životne zajednice žene i muškarca, bio predmet prikupljanja potpisa građana, a ako nije, kada je pridodan tekstu referendumskog pitanja.

- Je li to bilo ponuđeno kao opcija dok se potpisivao zahtjev za referendumom? Tražit ćemo da se organizator očituje kada je to ubačeno. Ako je to učinjeno naknadno onda je sporno - objasnio je predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin.

Iako 750 tisuća potpisa ide na na provjeru Vlada odnosno nadležna ministarstva nemaju rok u kojem to moraju provesti. Vladajući naime, nisu podržali zahtjev HDZ-ovca Vladimira Šeksa da se Vladi odredi rok do 15. rujna. Ali je i jučerašnja rasprava iskorištena kako bi se upozorilo na nužne promjene Zakona o referendumu kojima bi se otklonile sve nejasnoće. Zastupnici vladajuće većine ali i dio stručnjaka tvrdi kako bi definiranje braka kao zajednice muškarca i žene Ustavom bilo diskriminirajuće za jednu manjinu ali i necivilizacijski.

- Građani su izjednačeni po spolu i ne može im se braniti da se izjednče i po spolnoj orjentaciji. Bilo bi necivilizacijski to im zabraniti – rekao je SDP-ovac Nenad Stazić. Njegova stranačka kolegica Ingrid Antičević Marinović kazala je pak, da je Vladi u sadašnjem trenutku preči posao baviti se "želucima ljudi, od toga da se bavi stražnjim dijelom ljudskog tijela".

I SDSS-ovac Milorad Pupovac smatra kako bi definiranje braka kao zajednice muškarca i žene mnoge ljude dovelo u poziciju da su diskriminirani. Napominje da Sabor ne može biti protiv referenduma ako se pokaže da su potpisi vjerodostojni i ako je referendumsko pitanje ustavno.

- No, time riskiramo da preko jedne inicijative dovedemo u pitanje sekularnost Ustava i države. Nitko nije protiv toga da se poštuje tradicija, ali to treba ostvariti pojedinac – kazao je Pupovac. Niti za profesora Nenada Zakošeka nema nikakve dvojbe kako bi unošenje definicije braka u Ustav bilo – unošenje svjeotonazorske materije.

- A to se nije htjelo jer Ustav propisuje da je obitelj pod posebnom zaštitom, a ne brak – rekao je. Pučka pravobraniteljica Lora Vidović upozorila je da bi definiranje braka u Ustavu dovelo do kršenja ljudskih prava.

- Zato jer bi sva prava koja proizlaze iz braka trebala biti priznata svima u Hrvatskoj bez obzora na spolnu orjentaciju – poručila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 10:27