NOVI PAD POPULARNOSTI

VLADI VJERUJE JOŠ SAMO 13 POSTO HRVATA Milanović po prvi put negativniji od Tomislava Karamarka

Anketa NoveTV i Ipsos Pulsa pokazuje nikad slabiju poziciju premijera Milanovića
 Arhiva CROPIX

Šef HDZ-a Tomislav Karamarko prvi put nakon dugo vremena ne slovi kao najnegativniji političar. S 20 posto potpore Karamarko se pomaknuo za jednu poziciju, pa je sad pretposljednji, dok je neslavno mjesto najnepopularnijeg preuzeo premijer Zoran Milanović. Predsjednik SDP-a ovaj je mjesec dobio potporu od samo 18 posto. Rezultati su to posljednjeg Crobarometra, redovitog mjesečnog istraživanja koje provodi Ipsos Puls, a objavljuje Dnevnik NoveTV. Istraživanje je provedeno u prvih 15 dana lipnja i to na 986 ispitanika.

Milanović najslabiji

Milanoviću, koji je u siječnju 2014. imao rejting 32 posto, popularnost se u zadnjih šest mjeseci gotovo prepolovila, pa sada slovi i kao najnepopularniji premijer. Njegovi prethodnici - Jadranka Kosor i Ivo Sanader Banske dvore su napustili kad su imali potporu od 29 posto.

I Milanovićeva Vlada ima najmanju potporu do sada. Podupire je tek 13 posto birača dok joj njih 79 posto ne vjeruje. To je ujedno i najlošiji rezultat od dolaska na vlast. Nezadovoljnih Vladom Jadranke Kosor kad je odlazila bilo je 76 posto.

Prema istraživanju, HDZ je već treći mjesec prva stranka i trenutačno imaju potporu 25,5 posto. S druge strane, SDP i dalje pada, a potpora mu je sada 17,4 posto. To je prednost kakvu HDZ godinama nije imao.

Odličan ORaH

Na trećem mjestu je ORaH Mirele Holy koji je u konstantnom rastu, te ga sada podržava 13,8 posto ispitanika. Istraživanje pokazuje i kako su Laburisti u velikom padu. Nakon neuspjeha na europskim izborima, ta stranka više ne prelazi prag, a potpora koju trenutačno imaju je 4 posto.

Što se ostalih stranaka tiče, rejting im se uglavnom vrti oko 3 posto, pa tako Blok umirovljenici zajedno ima potporu 3,7 posto, HSS je na 3,6 posto, HDSSB na 2,7 posto, a Hrast na 2,7 posto.

Kad je riječ o koalicijama, najveću potporu uživa HDZ-ova koalicija od šest stranaka - 32,5 posto, dok Kukuriku koalicija u ovom trenutku ima potporu od 23,4 posto. Kao treća opcija je ORaH s 13,4 potpore. Slijede ih Savez za Hrvatsku s 6,4 posto, Bandićeva lista s 4,7 posto, te Laburisti s 4,5 posto. Ostale liste osvojile bi 4,9 posto, a 10 posto je neodlučnih.

Popularni Josipović

Prema istraživanju, 55 posto ispitanih smatra kako će vladajuća koalicija odraditi mandat do kraja, dok onih koji misle da će se prije raspasti ima 36 posto. Što se tiče smjera u kojem ide Hrvatska - 83 posto ispitanika misli kako zemlja ide u lošem smjeru.

Predsjednik Josipović, unatoč manjem padu potpore u lipnju, i dalje je s 68 posto najpopularniji političar.

Mirela Holy je druga na listi političara sa 67 posto potpore.

Inače, istraživanje Ipsos Pulsa rađeno je prije objave HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović.

SDP čekaju teški mjeseci do izbora

Bit će to teška godina i pol, koliko još preostaje do redovnih parlamentarnih izbora. Teška, kako za građane koji su izgubili povjerenje u Vladu predvođenu Zoranom Milanovićem, tako i za Kukuriku koaliciju koja, sve i kad bi umjela vući reformske poteze, a ne umije, za njih više nema potpore.

Mučna sjednica Glavnog odbora SDP-a na kojoj je odnio Pirovu pobjedu nad oponentima, neobrazložena i neuvjerljiva smjena dvojice ministara bez promjena u ključnim resorima, raspršili su i zadnju nadu u preokret. Milanović je uspio u onome što se činilo nemoguće - svrgnuti s trona najnepopularnijeg političara nekomunikativnog i neuvjerljivog Tomislava Karamarka.

SDP će možda i pronaći novog lidera, ali pitanje je hoće li ta stranka razdirana neproduktivnim unutarnjim podjelama koje su je survale na 17,6 posto potpore, uspjeti pronaći samu sebe. Lipanjsko istraživanje nedvojbeno govori da se Hrvatska naginje udesno. ( Slavica Lukić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:47