ŠEF HDSSB-a

VLADIMIR ŠIŠLJAGIĆ ZA JUTARNJI 'Na predsjedničkim izborima nećemo dati podršku Željki Markić'

 Vlado Kos/CROPIX

Uplašili su se Saveza za Hrvatsku. Zato su nas napali - kaže predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić nakon što su tu stranku i njeno čelništvo prije nekoliko dana u Osijeku oštro napali prvo tamošnji gradonačelnik Ivica Vrkić, a potom i HDZ, optuživši ih za ratno profiterstvo, kriminal u pretvorbi i privatizaciji te uništavanje Slavonije. Na odgovor druge strane nije trebalo dugo čekati. Jednako žestoko, HDSSB je najavio tužbe za klevetu Ivici Vrkiću, a šefa HDZ-a Tomislava Karamarka prozvali su zbog afere Soboli i, kako su istaknuli, njegove povezanosti s opljačkanim novcem u aferama Spice i HAC te veza s nizom drugih tvrtki. I jedni i drugi pozvali su DORH da istraži slučajeve.

1Iznijeli ste ozbiljne optužbe na račun Tomislava Karamarka, neke od tih priča, doduše, dugo se vrte i po medijima. Imate li dokaze za to?

- Vidjet ćemo. Ne bih to komentirao. Za sve dokaze postoje nadležne institucije.

Čini se da je u Osijeku počeo otvoreni rat, Vrkić vas je optužio i za pokušaj uvođenja ‘bosanskog kaosa’.

- Vrkićeva optužba za pokušaj uvođenja bosanskog kaosa u Osijeku izazvala je veliku uznemirenost građana. Organizirana je nepoznata Facebook grupa koja je za subotu u 12 sati zakazala prosvjede u četiri grada. No, HDSSB s tim nema nikakve veze. Pozvali smo potom Vrkića da je, kad već iznosi takve tvrdnje, te informacije trebao dati nadležnom Državnom odvjetništvu jer je više nego očito da to, ako zaista dođe do onoga što najavljuje, predstavlja rušenje ustavnopravnog poretka. Nakon toga je HDZ po nalogu Tomislava Karamarka, bivšeg Mesićeva savjetnika, izašao s tezom o privatizaciji i uništenom gospodarstvu u Osijeku i Slavoniji. Točno je da je gospodarstvo uništeno i da je na koljenima, ali je isto tako točno da u četiri županije od njih pet na istoku Slavonije vlast obnaša HDZ.

Ne plašite se da Bajić istraži privatizaciju?

- Mi smo još ranije pozivali Bajića i DORH da to istraže. Međutim, nešto se drugo događa na lokalnoj i državnoj razini. Vrkić je bio kandidat SDP-a i HNS-a na proteklim izborima, a nakon toga ga je u drugom krugu podržao i HDZ. Te dvije stranke, SDP i HDZ, zapravo koordinirano nastupaju, dogovaraju se i usuglašavaju kako i na koji način parirati HDSSB-u, pogotovo sada u ovoj situaciji, kada je prije tjedan dana formiran Savez za Hrvatsku.

Hoćete reći da su ti napadi samo zbog Saveza za Hrvatsku?

- To je jedan od razloga. HDZ ima razloga da nas napada od 2005. godine. Podsjetit ću na izjave iz sjedišta HDZ-a kako HDSSB treba uništiti. Bile su to vrlo grube i radikalne izjave. Osim toga, Branimir Glavaš je u zatvoru, očito po političkom progonu i nalogu iz HDZ-a i Sanadera kojemu se sada sudi za financijske malverzacije. Prema tome, HDZ od 2005. godine pokušava komprimitirati i HDSSB u cjelini i čelnike HDSSB-a.

Ne pridajete li ipak prevelik značaj Savezu? HDSSB jedini u Savezu ima neku političku snagu.

- Mislim da imaju razloga za napade, jer se na našem predstavljanju okupio priličan broj ljudi, i to poznatih. Došli su i predstavnici veleposlanstava SAD-a, Kanade, Kine, Rusije, Francuske, Italije, Srbije... A tu je i očekivanje biračkog tijela u ovoj situaciji koja traje niz godina, a u kojoj se na vlasti izmjenjuju HDZ i SDP. Ljudi očekuju neku alternativu, neku treću opciju. U ovom trenutku u Savezu je osam političkih stranaka, a očekujem da nam pristupe još neke stranke i građanske inicijative. U Hrvatskoj ima više od 140 političkih stranaka, zašto im je baš Savez za Hrvatsku trn u oku? Takvim udruživanjem možemo na izborima postići bolji rezultat i samim time ne dopustiti ni HDZ-u, ni SDP-u konstituiranje većine u Saboru niti konstituiranje izvršne vlasti bez utjecaja naše političke opcije. Prvi test su europski izbori. Vjerujem da ćemo dobiti najmanje jednog zastupnika, možda i dva.

Tko će sve biti na listi?

- O listama i poretku na listi se nismo dogovarali, samo načelno da lista treba istaknuti najkvalitetnije pojedince, što ne uključuje obavezu da ti pojedinci budu iz tih osam stranaka. Ako neko bude kvalitetan sa strane, tko podržava načela Saveza, zašto ne bi bio na listi?

Recimo Željka Markić?

- Ne mislim na nju.

Možemo li riješiti dilemu oko Željke Markić. Je li uz Savez i što ste dogovorili?

- Osobno s njom nisam ništa dogovarao. Volio bih da gospođa Markić donese odluku da podupire Savez za Hrvatsku.

Što mislite o pregovorima Markić s HDZ-om?

- Ne znam jesu li to pregovori ili razgovori. Puno se puta i ja s čelnicima drugih stranaka sretnem na ručku, večeri ili kavi. Ne moramo biti neprijatelji ako se ne slažemo. Zašto ja ne bih mogao sjesti i popiti kavu s Milanovićem?

Ili s Karamarkom?

- I s Karamarkom. Ne znam pregovara li Markić s HDZ-om.

Markić je dala naslutiti da bi se mogla i samostalno kandidirati na predsjedničkim izborima. Bi li je Savez u tom slučaju podržao?

- Ne možemo je podržati jer će Savez imati svog kandidata za predsjednika. Svi naši razgovori išli su u tom smjeru, no u ovom trenutku još nemamo ime i prezime.

Precjenjuje li se uloga Željke Markić, referendum je ipak bio nešto drugo?

- Ja bih rekao da ne treba nikoga podcjenjivati. Markić je bila liderica inicijative vezane uz referendum kroz udrugu U ime obitelji i ima rezultat u tome. Naprosto, pokazala je da ima organizacijske sposobnosti.

Vi prozivate HDZ da je u savezu s SDP-om, isto su i oni napravili pozivajući vas da ste se udružili s SDP-om, pogotovo kad se radilo o ustavnim promjenama.

- Ustav nije nikakva prćija ni HDZ-a, ni SDP-a. To je vrlo važan temeljni akt jedne države. Sjediti u Saboru kao drvo na drvetu i ne pokušati aktivno djelovati na ustavne promjene mislim da je, najblaže rečeno, neprimjereno. HDZ se ogradio od ustavnih promjena, no to je njihova politička odluka. Što je HDSSB trebao učiniti - napustiti sabornicu? Ili aktivno sudjelovati i pokušati utjecati na donošenje izmjena i dopuna Ustava? Odlučili smo se za ovo drugo. To nisu bili nikakvi tajni dogovori s Milanovićem i SDP-om. Samo sam mu dao naš prijedlog za ustavne promjene u kojem su regije zauzimale značajno mjesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 00:13