ODLUKA O SUDBINI BRODOGRADILIŠTA

Vladin adut za škverove: Preuzimaju ih domaći investicijski fondovi?

 Bruno Konjevic / CROPIX

Samoborski DIV da, Danko Končar ne, izjavio je na jučerašnjem brifingu u Vladi ministar financija Slavko Linić , no to je bilo sve što je htio reći o Vladinim rješenjima za brodogradnju.

Očito slijedi još jedan sastanak užeg Vladina tima na ovu temu, pri čemu, bar prema dosadašnjim informacijama, nema potpunog suglasja o tom gorućem gospodarskom problemu.

Teške posljedice?

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić samo dan prije nije blefirao kada je novinarima izjavio kako Vlada za slučaj brodogradnje ima i plan A, B i C. Zaboravio je još samo spomenuti i plan D. No nije priznao da se u Banskim dvorima još uvijek nisu odlučili koju će od varijanti odabrati, a nije ni Linić. Naime, sve su od mogućih opcija teške, neke s malo manjim, a neke i s katastrofalnim posljedicama. Vjerojatno je točno da se predstavnici Vlade intenzivno konzultiraju s Bruxellesom, no na sve svoje dileme odgovore su mogli dobiti i u AZTN-u kod gospođe Olgice Spevec, koja je do detalja upućena u okvire kretanja kakve smo potpisali s Europskom komisijom. Premda je iz same Vlade stigla najava da će ovaj tjedan, na sjednici u četvrtak, donijeti konačnu odluku o brodogradnji, samo dva dana prije prvi ljudi Vlade ne izlaze s informacijom u kojem će pravcu ići njihova odluka.

Metoda šok-terapije

To upućuje na dvije stvari, još ništa nisu odlučili ili žele problem “napasti” metodom šok-terapije, bez prethodne pripreme javnosti, a to bi onda moglo značiti da će odluka biti najteža -stečajevi. U svakom slučaju, kako su to mnogi ovih dana komentirali, malo bi tko volio biti u koži premijera Zorana Milanovića i njegovih ministara.

Linić je, čini se, u cijelom ministarskom timu zauzeo najodlučniji stav, on zna što neće, a neće Danka Končara; o svim je drugim opcijama spreman razgovarati.

Socijalna eksplozija

Iz prijašnjih neformalnih razgovora Linić je zastupao mišljenje kako brodogradnju svakako treba sačuvati, ali temeljito restrukturirati, za početak privatizacijom svih dijelova koji nisu osnovna djelatnost. No zaboravlja na bitnu činjenicu - Europska komisija takvo nešto neće dopustiti.

Ti EU birokrati naprosto ne priznaju i ne poznaju prilagodbe rješenja u hodu, a upravo bi to htjela Milanovićeva Vlada, svjesna socijalne eksplozije koju će izazvati gašenje makar samo jednog, i to najmanjeg brodogradilišta. Ova odluka bit će i prvi veliki test autoriteta samog Milanovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 19:00