ŽIVOTNO PARTNERSTVO

VLADIN ODGOVOR NA REFERENDUM Homoseksualnim parovima sva prava kao u braku

Zakon o životnom partnerstvu treba bitno unaprijediti prava pripadnika istospolnih zajednica
 Dragan Matic / CROPIX;

Ministar uprave Arsen Bauk u ponedjeljak je otvorio javnu raspravu o još jednoj iniciativi kojom se namjerava liberalizirati politika prema seksualnim manjinama - Prijedlogu zakona o životnom partnerstvu.

To je i odgovor Vlade Zorana Milanovića na referendum iza kojega stoji konzervativna udruga U ime obitelji, a kojim se brak kao zajednica žene i muškarca želi unijeti u Ustav.

- Oni (U ime obitelji) dobit će tu svoju rečenicu, a mi ćemo ovim zakonom homoseksualnim osobama koje žive u zajednici omogućiti de facto sva prava koja proizlaze iz braka - potvrdio je visoki Vladin izvor za Jutarnji list. Drugim riječima, Zakon o životnom partnerstvu postao je sredstvo kojim u Vladi žele neutralizirati predstojeći zakon o braku.

Zakon o životnom partnerstvu treba bitno unaprijediti prava pripadnika istospolnih zajednica tako što će regulirati imovinske odnose kao što su stjecanje i raspodjela zajedničke imovine, nasljeđivanje, porezne olakšice, pravo iz zdravstvenog osiguranja i pravo na zdravstvenu zaštitu unutar životne zajednice, međusobna prava iz mirovinskog osiguranja, kao i prava iz sustava socijalne skrbi.

Ukratko, Vlada ovim zakonom uvodi instituciju životnog partnerstva kao formu zajedničkog života istospolnih osoba kojima se omogućava sklapanje životnog partnerstva pred državnim tijelom i upis u Registar koji vode matični uredi.

Jedino pravo koje parovi neće dobiti jest mogućnost posvajanja djece, a to je potvrdio i ministar uprave.

- Životna zajednica dviju osoba istog spola neće se zvati brak i životna zajednica dviju osoba neće imati pravo na posvajanje djece - potvrdio je Arsen Bauk.

Pritom se i ovdje liberalizira postojeća situacija jer, ako jedan partner/ica ima dijete, drugi partner može dobiti status skrbnika. Homoseksualne udruge su se podijelile oko Baukova zakona: Kontra i Iskorak su nezadovoljni, dok u Zagreb Prideu smatraju da treba podržati ovu inicijativu.

Kad je riječ o kršćanskoj desnici, koja djeluje kao udruga U ime obitelji, žestoko su napali zakon. Željka Markić je u izjavi Hini snažno kritizirala: “Takvim se zakonom de facto izjednačuju prava koja proizlaze iz braka s pravima homoseksualnog para”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:38