REBALANS PRORAČUNA

VLADIN PLAN ZA REZANJE Čak 300 milijuna manje za lijekove, bolovanje i porodiljne

Ušteda 710 milijuna 287 na bolnicama, 135 na lijekovima i još 100 na bolovanjima i rodiljama
 Goran Mehkek / CROPIX

Najveći gubitnik pripremljenog rebalansa proračuna za ovu godinu bit će zapravo Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) koji će ostati bez 710 milijuna kuna.

Prema zahtjevu Ministarstva financija, za taj iznos HZZO će morati smanjiti svoje ovogodišnje rashode, odnosno troškove. Najveću uštedu morat će osigurati na stavci za bolničku zdravstvenu zaštitu: 287 milijuna kuna. Dodatnih 135 milijuna kuna morat će HZZO uštedjeti na trošku za lijekove na recept, a po 100 milijuna kuna manje HZZO bi trebao platiti za naknade za bolovanja, te za naknade za redovni porodiljni dopust.

Ostatak očekivanih ušteda u HZZO-u odnosi se na primarnu zdravstvenu zaštitu (68 milijuna kuna), zatim na liječenje u inozemstvu za osiguranike iz Hrvatske (10 milijuna kuna), te na naknade bolovanja i isplate osiguranicima za ozljede na radu i profesionalne bolesti (10 milijuna kuna). U HZZO-u su nam potvrdili kako Vlada od njih očekuje da uštede ukupno 710 milijuna kuna i da su taj iznos već ukalkulirali u svoje stavke, ali tvrde kako će HZZO teško ostvariti sve planirane uštede ukoliko se ne smanje i zakonske obveze koje su pred HZZO-om.

Kao primjer ističu naknade za porodiljni dopust: planirane uštede su moguće jedino ako Ministarstvo zdravlja promijeni zakon i odredi niži limit za isplatu porodiljnih naknada.

Realne uštede, kažu, moći će osigurati na bolovanjima, iako su već do sada značajno smanjili troškove po toj stavci. Manji trošak za bolničku zdravstvenu zaštitu HZZO će osigurati tako što će od 1. travnja s bolnicama potpisati nove ugovore sa smanjenim iznosima raspoloživog novca.

Ako sve zakonske obveze HZZO-a ostanu kao sada, a smanji mu se iznos raspoloživog novca, HZZO će na taj način zapravo povećati svoj gubitak. A to samo znači da će se opet vjerojatno povećati dugovi u zdravastvu.

HZZO je trebao dobiti 21,2 milijarde kuna da bi isplatio sve obveze propisane zakonima. Proračunom za 2014. dobio je, međutim, 20,6 milijardi kuna, što znači da je bio u minusu za 600 milijuna kuna. Sada će mu se rebalansom oduzeti još 710 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 14:13