NIZ PROBLEMA

Vladin predstavnik u Saboru odbio 60-ak oporbenih amandmana na Zakon o zaštiti zviždača

Oporbeni zastupnici ocijenili su da se zakon donosi zbog nebitnih detalja usklađivanja s direktivama EU

Dalija Orešković

 Damjan Tadic/Cropix

Na prijedlog Zakona o zaštiti prijavljivanja nepravilnosti, kolokvijalno nazvanog Zakonom o zaštiti zviždača, podneseno je 68 amandmana, većinom oporbenih koje je Vladin predstavnik u četvrtak u Saboru redom odbio.

Oporbeni zastupnici, obrazlažući svoje amandmane, ocijenili su da se zakon donosi zbog nebitnih detalja usklađivanja s direktivama EU, a propušteno je na prvo mjesto staviti zaštitu ljudi, koji riskiraju svoju egzistenciju da bi otkrili neku veliku koruptivnu radnju unutar državnog ili javnopravnog tijela gdje su zaposleni.

"Zaštita zviždača u ovom je zakonu svedena na fusnotu, čak se ni u njoj ona ne može pronaći", rekla je zastupnica Dalija Orešković.

image

Dalija Orešković

Damjan Tadic/Cropix

Na zaštiti zviždača naglasak je amandmana Zeleno-lijevog bloka, koji je predložio 'prevenciju osvete poslodavaca' prema zviždačima.

"Treba izrijekom zabraniti osvećivanje poslodavaca koji često posežu za otkazivanjem ugovora o radu ili opomenama pred otkaz kako bi zastrašili radnike", poručila je Urša Raukar Gamulin (Možemo!).

image

Urša Raukar

Damjan Tadic/Cropix

I Katarina Peović (Radnička fronta) istaknula je da je opomena pred otkaz posebno osjetljiv institut koji bi trebao biti uveden u ovaj zakon.

Opomena pred otkaz ne zastarijeva, ona je zabilježena do kraja radnoga vijeka i poslodavac se bilo kada može pozvati na tu opomenu kako bi nekome dao otkaz, rekla je Peović, navodeći kao ilustraciju aktualnu situaciju u Zagrebačkom holdingu i mogućnost uvrštavanja u kolektivni višak radnika onih s opomenom pred otkaz.

image

Katarina Peović

Damjan Tadic/Cropix

"Možda je netko u Holdingu dobio tu opomenu zato što je cinkao Bandića, govorio kako je Bandić loš i koruptivan, a to mu je sada otežavajuća okolnost u procesu određivanja kolektivnog viška radnika", ustvrdila je Peović.

Zakonom je definirana procedura prijavljivanja nepravilnosti, a Zeleno-lijevi blok i Klub Socijaldemokrata podnijeli su amandmane kako bi se spriječilo da poslodavac povjerljivom osobom za prijave nepravilnosti imenuje nekoga iz sebi bliskog kruga osoba.

"To bi trebale biti nepristrane, objektivne sobe. Nije preporučljivo da poslodavac sam imenuje povjerljivu osobu bez sudjelovanja radnika", rekla je Raukar.

SDP je svojim amandmanima, uz ostalo, tražio da se zviždačima osigura puna pravna pomoć, oslobađanje od plaćanja sudskih troškovaa i sudskih pristojbi, sukladno Zakonu o besplatnoj pravnoj pomoći.

Urša Raukar na kraju je poručila da predloženi amandmani dolaze iz realiteta, gubitka posla i egzistencijalne ugroženosti zviždača.

"Nijedan amandman niste prihvatili i propustili ste da ovaj zakon postane jedno moćno oružje u borbi protiv korupcije zbog koje nam se ljudi iseljavaju", poručila je Raukar predlagatelju zakona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:02