VELIKI POVRAT IMOVINE

VLADINA DAROVNICA Srpskom Privredniku vraća se 1300 kvadrata u središtu Zagreba

Vrijednost nekretnina koje Vlada daruje prema procjeni iznosi bar 2 milijuna eura

Istina je, postigli smo dogovor s hrvatskom Vladom o povratu imovine Srpskog privrednog društva Privrednik koja se nalazi u Zagrebu. Postoji dobra politička volja i mislim da bi se cijela stvar trebala riješiti vrlo brzo, i to Vladinom darovnicom - potvrdio je Mile Horvat, vođa Kluba zastupnika Samostalne srpske demokratske stranke, u razgovoru za Jutarnji list.

Riječ je o najvećoj darovnici nekoj manjinskoj instituciji u Hrvatskoj. Privredniku će biti vraćeno otprilike 1300 kvadrata u najstrožem centru Zagreba, čime će se okončati 15-godišnji spor te udruge i hrvatske države. U prošlosti, Privredniku nije priznat status sljednika nekadašnjeg istoimenog društva, a time i skupocjenih nekretnina, i u pregovorima s Vladom pronađeno je kompromisno rješenje, tako da će se Privredniku darovati nekretnine.

Paradoks iz 2002.

Svojevrsni je paradoks da je Privrednikov zahtjev 2002. odbila tadašnja SDP-ova ministrica pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović, a 12 godina poslije dogovora je postignut upravo sa socijaldemokratskom Vladom.

Vlada se može pozvati na Zakon o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH. U članku 56 nalazi se odredba prema kojoj se “nekretnine mogu darovati i drugim fizičkim ili pravnim osobama ako Vlada RH na prijedlog Povjerenstva za raspolaganje nekretninama u vlasništvu RH posebnom odlukom utvrdi da je to u interesu Republike Hrvatske, a osobito ako se predmetnim darovanjem potiče gospodarski napredak, socijalno blagostanje građana i briga za gospodarski razvitak svih krajeva Republike Hrvatske”.

Privredniku će se darovati kompleks od tri zgrade u Preradovićevoj 18 i prizemni dio nekadašnje Palače Bašić na uglu Berislavićeve i Gajeve ulice, u kojoj se danas nalazi dućan Prehrane. Tu je zgradu Privredniku poklonio Lazar Bašić, zagrebački trgovac, koji je bio i vlasnik ciglane u Jasenovcu - koja je u 2. svjetskom ratu postala dio ustaškog logora smrti i mjesto likvidacije tamošnjih zarobljenika.

Nikola Lunić, predsjednik Privrednika, također potvrđuje kako bi uskoro mogli dobiti Vladinu darovnicu. Pritom ipak relativizira novonastalu situaciju i objašnjava kako ne želi novinske natpise poput “Srbi u centru Zagreba dobili milijunski vrijedne objekte”.

Pupovčeva prevaga

- Privrednik je humanitarna udruga koja stipendira siromašne učenike i studente iz povratničkih krajeva. Nekada smo davali pedeset stipendija na godinu, a sada trideset jer nemamo novca - kaže Lunić.

Ali cijena četvornog metra u najužem zagrebačkom središtu je minimalno 1500 eura, što znači da vrijednost nekretnina koje Vlada namjerava darovati Privredniku iznosi barem dva milijuna eura. Potkraj prošle godine u pregovore su se uključili i predstavnici SDSS-a, koji u Saboru podržavaju Vladu Zorana Milanovića. Iako nitko od sugovornika nije eksplicitno potvrdio da je povrat imovine Privredniku posljedica dobrih odnosa Vlade i SDSS-a, prilično je izvjesno da je tako.

Šest ministara je bilo u pregovorima

Hrvatska je u prošlosti Privredniku osporavala status ovlaštenika na naknadu za oduzetu imovinu uz obrazloženje da ta institucija nije imala neprekinuto pravno sljedništvo na teritoriju Republike Hrvatske. Privrednik su ukinule i zabranile mu rad prvo ustaške, a zatim i komunističke vlasti 1946. gosine, rad udruge obnovljen je tek 1993. godine.

Odluku o darovanju zgrada donosi Povjerenstvo za raspolaganje nekretninama u kojem je čak šestero ministara: Orsat Miljenić, Ante Kotromanović, Anka Mrak-Taritaš, Ivan Vrdoljak, Tihomir Jakovina i Darko Lorencin.

Visoki dužnosnik Ministarstva pravosuđa potvrdio je da je Orsat Miljenić sudjelovao u pregovorima i da postoji velika vjerojatnost da Vlada daruje nekretnine. Čeka se samo politička odluka u vrhu Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:30