TRGOVCI O MJERAMA

‘Vladina odluka na nas neće imati utjecaja, pa znate li kad smo mi promijenili cijene?‘

Obišli smo trgovine kako bismo provjerili što u praksi za njih znači Vladin zaključak o cijenama
 Darko Tomas/Cropix

Dan nakon što je Vlada donijela zaključak o provedbi načela zabrane neopravdanog povećanja cijena, odnosno najavila da se cijene moraju vratiti na one od 31. prosinca 2022., obišli smo trgovine kako bismo provjerili što to u praksi za njih znači. Zaključak Vlade, naime, obvezuje one koji su neposredno nakon uvođenja eura iskoristili priliku kako bi dodatno povećali cijene proizvoda da ih revidiraju.

Djelatnicu Decentije u Tratinskoj ulici na blagajni smo zatekli za računalom, s velikim brojem ispisanih cijena, za koje je provjeravala jesu li se u tom razdoblju promijenile. I dok oko nekih neće biti previše posla, one cijene iz 31. prosinca, koje se ne podudaraju s cijenama na policama, morat će ručno unijeti u sustav.

Rade pošteno

- Danas i sutra sigurno će cijeli dan otići na to, ali ne vjerujem da ćemo ostati nakon radnog vremena. Jedino što će netko od nas cijeli dan raditi samo na tome, i neće stići ništa drugo - objašnjava nam, dok na drugom računalu njezin kolega radi na blagajni. Inspekcija kod njih zasad nije dolazila.

- Ako obilaze druge, vjerojatno će doći i ovdje, ali to nas nimalo ne brine - dodaje.

Prema podacima koje je na Vladinoj sjednici u četvrtak iznio glavni državni inspektor Andrija Mikulić, inspekcija je u utorak i srijedu provela ukupno 306 nadzora vezanih uz cijene. Utvrđeno je 96 prekršaja, što znači da je u prosjeku svaki treći poslovni objekt promjenu valute iskoristio na štetu kupaca. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović stoga je pozvao da se cijene proizvoda i usluga vrate na razinu prije uvođenja eura.

Marko Merlin, zamjenik poslovođe u Konzumu, kaže kako zasad od uprave nisu dobili novi cjenik. Ako do promjena bude došlo, vjeruje da će se to dogoditi tek u ponedjeljak, jer uprava ne radi blagdanima i vikendom, a upravo oni šalju upute kojih se djelatnici moraju pridržavati.

- Nije jasno treba li se to primjenjivati od danas, sutra ili sljedećeg tjedna, jer nisam dobio nikakvu informaciju da se ta odluka počela primjenjivati - govori Marko. Bude li potrebe, cijene će promijeniti u roku od dva dana - ili će uprava poslati novi cjenik, ili će ručno skenirati artikle i promijeniti im cijene.

- Danas je blagdan pa nas radi manje, ali uobičajenim radnim danom sve će se stići, jer je svatko zadužen za jedan dio dućana - otkriva.

Prodavačica u lokalnom lancu trgovina na Jadranu potvrđuje Markove riječi. Ni njima nije stigla uputa o bilo kakvim promjenama cijena, jer je uprava na produženom vikendu.

- Bez njih ne možemo ništa na svoju ruku. Ostaje nam samo čekati njihovu obavijest i prilagoditi joj se - govori.

Razlika od nekoliko lipa

Dodaje kako ne vjeruje da će ta Vladina odluka imati utjecaja na njih, jer cijene proizvoda nisu mijenjali prvog dana 2023. godine, već tijekom cijele prethodne godine. Razlozi - poskupljenje cijene energenata i sirovina koje se koriste u proizvodnji pekarskih proizvoda, ali ne i uvođenje eura.

Prodavačica Anita iz malog dućana na Knežiji kaže nam kako se ni njihove cijene nisu mijenjale više od nekoliko lipa kako bi se zaokružile.

- Prije smo, recimo, imali cijenu od 42.99 kuna, dok je ona sada 43.02 kako bi u eurima bila zaokružena. Više od toga ih nismo dirali - kaže. I kupci koji joj redovito dolaze primijetili su, prepričava, kako su cijene ostale iste, pa im se rado vraćaju. Baš kao i dućančiću u centru grada, koji cijene nije ni zaokružio pa o Vladinoj odluci ni ne razmišljaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2023 07:23