USKORO NOVE CIJENE

Vladine mjere ne odnose se na sve. Stižu prvi izračuni, potrošači u šoku: ‘Pa plin je skuplji i do 127%!‘

Vlada je najavila da će poskupljenje iznositi oko 20%, ali samo za one potrošače koji plin sada dobivaju iz sustava javne usluge
 Božidar Vukičević/CROPIX

Nakon što je Vlada najavila da cijena plina za kućanstva od travnja 2022. godine u sustavu javne usluge neće poskupjeti više od 20 posto, Jutarnjem listu javili su se nezadovoljni potrošači koji su ovih dana dobili obavijesti o cijeni plina za travanj ove godine.

Konkretno, tvrtka EON korisnike je obavijestila kako će nova cijena plina, umjesto dosadašnjih 0.188 kn/kwH, od travnja biti povećana na 0.429 kn/kwH te da imaju rok od 14 dana u kojemu mogu odlučiti žele li obnoviti ugovor po novim uvjetima.

- To nije poskupljenje od 20, nego od 127 posto - javio nam se ljutiti potrošač s područja Gornjeg Stupnika.

Komercijalni ugovor

Zanimalo ga je kako je u njegovu slučaju došlo do znatno većeg poskupljenja nego što je to bilo najavljeno Vladinim mjerama, a predsjednik Udruženja opskrbljivača i distributera plinom HGK Srećko Ezgeta objasnio nam je da se regulirana cijena plina, dakle ona koja je obuhvaćena Vladinim mjerama, odnosi isključivo na cijene plina u sustavu javne usluge, a ne komercijalne.

Javna usluga pritom podrazumijeva prodaju plina po reguliranim cijenama, a tržišna omogućava slobodno ugovaranje i isporuku plina.

- U slučaju o kojem govorite vjerojatno je riječ o potrošaču koji je sklopio komercijalni ugovor o opskrbi plinom u sklopu kojeg je plaćao nižu cijenu nego što je to bilo u sustavu javne usluge, zahvaljujući dobroj situaciji na tržištu. Međutim, u međuvremenu su se okolnosti promijenile, cijena plina je porasla, a Vlada svojim mjerama može utjecati samo na cijenu koja će biti ponuđena u sustavu javne usluge, dok se komercijalni ugovori sklapaju po tržišnim uvjetima - kazao nam je Ezgeta.

Svi potrošači koji su trenutno korisnici tržišne usluge plina najnormalnije mogu prijeći nazad na sustav javne usluge za koju je najavljeno da će imati reguliranu cijenu, no problem je u tome što HERA još uvijek nije objavila krajnju cijenu plina u javnoj usluzi za period od travnja 2022. godine, pa potrošači još uvijek ne znaju što će im biti povoljnije.

Onaj izračun koji je predstavila Vlada govorio je da će cijena plina u javnoj usluzi, nakon što se primjene mjere, prosječno poskupjeti 20 posto, s 0.326 kn/kwH na 0.382 kn/kwH, no dok točna brojka ne bude i službeno objavljena, potrošači zapravo ne mogu biti sigurni koliko će plin koštati.

Naime, Vladine mjere i izračuni predstavljeni su sredinom veljače, što znači da se izračun cijene radio na temelju cijena važećih do tog perioda, a moguće i kraće. U međuvremenu je Rusija napala Ukrajinu nakon čega su cijene plina na tržištu porasle. To je važno zato što se konačna cijena plina za novo razdoblje računa na temelju prosječnih cijena koje su vrijedile u periodu od 1. travnja 2021. do 28. veljače 2022, što znači da u Vladin izračun nisu bile uključena posljednja poskupljenja.

Povećan interes

Ipak, i Ezgeta i HERA tvrde kako će posljednja poskupljenja minimalno utjecati na Vladinu računicu.

- Računamo da će cijena biti otprilike kako je to bilo izračunato od strane Vlade odnosno da bi moglo doći do odudaranja od maksimalno jedan do dva posto - kazao je Ezgeta.

Kako su pojasnili iz HERA-e, agencija je novu cijenu obvezna objaviti najkasnije 10 dana prije početka njene primjene, dakle do 22. ožujka, no to će ipak učiniti ranije.

- Uvažavajući povećan interes javnosti, kao i kupaca, HERA planira krajnju cijenu plina objaviti i prije roka, odnosno tijekom sljedećeg tjedna - poručili su i dodali da svi krajnji kupci kategorije kućanstvo imaju pravo odabrati žele li kupovati plin po reguliranim uvjetima od opskrbljivača u obvezi javne usluge ili slobodno na tržištu te da se u slučaju odabira ovog drugog uvijek imaju pravo vratiti na javnu uslugu.

Ipak, za mnoge koji će se s tržišnog ugovora vraćati u sustav javne usluge izgledno je da će im cijena plina značajno porasti, posebno ako su kroz komercijalni ugovor dobivali znatno nižu cijenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 03:05