SINDIKALIST SEVER

‘Vladine mjere su očekivane. Najgore prođu proizvođači i krajnji kupci, a oni između se uvijek naberu‘

Sever je naglasio da cijene hrane ‘izrazito divljaju‘ te da najavljene mjere ne mogu pomoći jer su one i dosad bile na snazi, a cijene su rasle

Krešimir Sever

 Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever ocijenio je u ponedjeljak da su Vladine mjere pomoći građanima i gospodarstvu onakve kakve su i očekivali te da hitno treba otvoriti pregovore o dizanju visina plaće u državnim i javnim službama, ali i u privatnom sektoru.

‘‘Mjere su onakve kakve smo i očekivali. One s jedne strane najviše zadiru u energetiku, pitanja struje i plina, što je dobra poruka za građane. Nekakvi energetski vaučeri ostaju i dalje za one najsiromašnije. Tu su i potpore gospodarstvu, umirovljenicima, nezaposlenima, obiteljima s više djece‘‘, kazao je Sever za Dnevnik Nove TV.

Premijer Andrej Plenković predstavio je u ponedjeljak na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) glavne dijelove novog paketa mjera pomoći prema kojima će cijena plina ostati ista sljedećih godinu dana, a struja neće poskupjeti barem do listopada. U utorak će se znati i detalji mjera za socijalno najosjetljivije.

Sever je naglasio da cijene hrane ‘‘izrazito divljaju‘‘ te da najavljene mjere ne mogu pomoći jer su one i dosad bile na snazi, a cijene su rasle.

‘‘Najgore u tome svemu prođu proizvođači i krajnji kupci, a oni između – distributeri i prerađivači – se uvijek naberu‘‘, smatra Sever.

Upitan za pregovore o dizanju visine plaće, Sever je ocijenio da se ti pregovori moraju hitno otvoriti u državnim i javnim službama, a posebice u privatnom sektoru.

‘‘Danas je kolega Matija Kroflin spretno spomenuo studiju MMF-a koja pokazuje da inflaciju nije uzrokovao rast plaća, nego upravo dizanje marži, što se u Hrvatskoj vidi i po povećanom prihodu od poreza na dobit koji je rastao daleko više i brže od plaća. To pokazuje da su pohlepni sa svih strana, a da mi na kraju najgore prolazimo‘‘, rekao je.

Predsjednik NHS-a je komentirao i poslovanje tvrtki koje koriste mjere pomoći i istovremeno visoko dižu cijene.

I dalje mislim da bi trebalo naći model koji će im se ponuditi. Oni koji dobivaju potpore neka imaju i niže cijene. Oni koji ih ne žele, neka dižu cijene kako hoće, a građani neka onda kupuju gdje žele", rekao je.

Dodao je da bi ‘‘mrkva i batina trebale imati neke rezultate‘‘ jer poslodavci u Hrvatskoj dobivaju potpore za različite stvari. ‘‘Ako već dobivaju javni novac, neka to onda vrate i građanima‘‘, nadodao je.

Sever je ocijenio i najavu bivšeg sindikalista Vilima Ribića da ulazi u politiku, odnosno da će se priključiti Socijaldemokratima.

"To je Vilimova želja i Vilimov izbor. Bilo je i ranijih pokušaja ulaska sindikalista u politiku, a neki su i ušli. Moj osobni stav je da ono što smo izgradili kroz sindikate na taj način trebamo i zadržati i na taj način ostati uvjerljivi", kazao je, dodajući da će vrijeme pokazati kakvog će utjecaja Ribićev potez imati na sindikate.

"Sva dosadašnja ulijetanja u politiku bila su svojevrsna reputacijska šteta za sindikate. Volio bih da se to ovoga puta ne dogodi‘‘, rekao je Sever.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2023 14:15